Učitelj

Просветни преглед 61

родне науке и т. д. а сваки студент бира по један главни предмет.

Учитељских школа, као што рекосмо, има преко 200 и са 37.000 ученика-ца. Годишње свршава школу око 5200 ученика. Учитељска служба није завидна, јер је врло мало плаћена. За сада Пољска има 26.476 народних школа са 3.362.822 ђака. На једног учитеља долази по 50 ђака. Учитеља има 28.541 а учитељица 36.728.

Од великог значаја за учитељско образовање јесу летњи курсеви и педагошке конференције. Њих приређује Учитељско удружење уз сарадњу Министарства просвете. Прошлог лета приређено је 100 таквих курсева на којима је · присуствовало преко 10.000 наставника.

У Пољској излази неколико врло добрих педагошких часописа. Министарство просвете издаје »5укоја Розузлесћпа« (Народна школа). Учитељско удружење издаје »ОЈаз Мапсљусјејак]« (Учитељски глас) и »Ртаса 5лкота« (Школска пракса). Други важнији часописи су: »Кисћ Редасоглстпу « (Педагошки покрет) и »Рггујасе! зхкоу« (Школски пријатељ) и Т. д..

ПЕРСИЈА.

Реформа школства. — После рата Персија је показала знатне напретке на свима пољима општег рада а нарочито на просветном пољу, јер је влада персијска јасно оцртала свој националистички дух, За оне, који изучавају Исток, од велике је важности чињеница, што је Персија за задатак образовања ставила: развиће духа народне солидарности и што је систем образовања строго централизирала као иу Француској. |

Персијско основно образовање личи много по садржини и циљу на немачко основно образовање. Основна школа је једина установа за народно образовање и у њој се предаЈУ ови предмети: персијски језик и литература, персијска историја и општа историја, географија, рачун, природне науке а у старијим разредима француски и енглески језик. Основно школовање траје девет година и тек после тога уписује се у средње, техничке или земљорадничке школе. Ипак просветном напредовању сметају две ствари: недоста--