Učitelj

64 Уши те јр

Програм у семинарима је разноврстан. У нижим разредима учи се библија и јеврејски језик а у вишим педагошки предмети. Ручни рад заузима видно место. Од страних језика учи се енглески и арапски.

ШВЕДСКА.

Антиалкохолна настава. — Министарство Просвете у Шведској издало је наређење, да се по свима основним, средњим, стручним школама и универзитетима предаје антиалкохолна настава. Та настава мора бити објективна и неутрална са политичког и религијског гледишта и предаваће се у томе смислу, да се код деце створи одвратност према алкохолу. У наставном програму она неће заузимати место као засебан предмет, већ ће се предавати уз остале сличне предмете, али њен карактер мора бити нарочито истакнут.

АУСТРИЈА. Борба против. шовинистичке литературе и школски излети. — Принципи Друштва Народа, да се кроз основну

школу почну ширити идеје о миру међу народима, наишли су нарочитог одзива у Аустрији и то првенствено у Бечу. Још 1919 године министар просвете Ото Глекел издао је наређење, да се уџбеници из историје и географије очисте од шовинистичких тежњи и дотерају тако, да не изазивају мржњу према осталим народима. Доцније је та наредба проширена не само и на остале уџбенике, већ и на целокупну дечју литературу.

Реформа целокупне наставе у Бечу дохватила је и школске излете, који се сматрају за врло важно средство у настави. Сада су школски излети обавезни сваке недеље по пола дана и годишње по четири дана за једну већу екскурзију. Ученици сами бирају место за излет и предочава им се, шта треба да виде и чују. После излета води се разговор и бележе се добијени утисци.

СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ.

Установе за ненормалну децу. — У Сједињеним америчким државама почеле су нагло да се подижу институ-