Učitelj

66 , У читељ

демо мирни грађани, иначе је сва наша култура осуђена на пропаст!“

Још 1923 године Карнеџије је основао једну комисију, која је прегледала дечју литературу и утврдила, да је готово целокупна литература у служби насиља, отимачине и националног егоизма. Федерација синдиката просветних раденика, која броји 6.000 чланова, на своме конгресу 1924 године, донела је резолуцију: да се њени чланови служе у школи само таквим уџбеницима, који износе историјске истине и који служе солидарности и справедљивости целог човечанства. Исте године и учитељски национални синдикат, који броји 78.000 чланова, на своме конгресу у Лијону донео је одлуку о предавању историје у мирољубивом духу и без националне мржње.

Да би се кроз школу пропагирале идеје о миру међу народима, Министарство просвете је наредило, да се ученицима држе предавања о циљу и задацима Друштва народа и то се непрестано чини. То исто бива и по средњим школама и може се слободно рећи, да је Француска у том погледу много учинила.

| Рад. М. Ст.

Књижевни преглед

А) Домаћа књижевност.

„Антологија српске критике“. Саставио Др. Љубомир Петровић. Из колекције „Школски писци“ св. 16. 1929. Издање књижаре Геце Кона, цена 20 дин.

Позната издавачка књижарница Теце Кона у редакцији једне групе угледних професора књижевности и књижевника предузело је поодавно да повремено издаје делове колекције „Школски писци“. Пред нама је св. 16. „Антологија српске критике“. |

И наша критика као и сама књижевност има своје етапе у развитку. Она је нешто млађа, до душе, од саме књижевности по појави, али у себи садржава и прати целокупан развитак књижевности од њенога почетка. Због тога она је ве-