Učitelj

Књижевни преглед 67

ома обимна и данас је, збиља, тешко у детаљима проучавати све појаве и облике књижевне критике. Отуда се сасвим разумљиво наметала потреба, да се у једној књизи — антологији — даду најлепши обрасци и форме књижевне критике почев од Вука Караџића, па преко Јов. Ристића, Свет. Марковића, Вуловића, Николајевића и др. до задњих дана, до модерних, Скерлића, Б. Поповића, Продановића и т. д.

Примери и обрасци изнети у овој књизи изабрани су са пуно критичности и смисла. Сваки прилог илуструје не само погледе и рефлексије критичареве, већ и доба у коме се јављају: менталитет, књижевни језик и, уопште, целу духовносоцијалну атмосферу једне књижевно-историјске епохе.

Књига, сем тога, буди такав интерес, да се читалац не задовољава само овим прилозима, већ тражи и друге, више, целога писца, а то је у самој ствари и тенденција „Школских писаца“. Намењена у првом реду школској омладини, она подстиче на проширавање духовног хоризонта и помаже књижевно васпитање и укус. Јер наша данашња школска омладина тешко се навикава на књижевно удубљивање и проуча" вање. Она се мора упућивати шта и како да чита, јер она и не воли много да чита а и не пази шта чита.

„Антологија српске критике“, и ако намењена школској пракси, корисно може послужити и сваком другом школованом човеку. Због тога је ми топло препоручујемо читаоцима „Учитеља“.

„Избор из списа Матије А. Рељковића“ приредио Др. Милош С. Московљевић. Издавачка књижара Геце Кона 1929. год. Цена 20. дин.

И ова је књига намењена школској омладини као св. 15. колекције „Школски писци“ у циљу упознавања књижевних дела и образаца из друге половине 18 века.

За шири круг читалаца има интереса такође, јер су одломци из Рељковићевих дела узети изворно и у оригиналној редакцији и тиме дата могућност, да се ближе упозна књижевна форма и језик онога времена. Уз Антологију дубровачке књижевности и ови прилози старе словенске књижевности добро су дошли сваком просвећеном читаоцу, који ће

5“