Učitelj

12 Учитељ

мостално посматрање и активност. Томе помажу и излети, који су обавезни и данас свако бечко дете познаје до ситнице свој завичај и живот у њему. Организација учионица је са свим нова. Клупе су избачене и уведени столови и столице, који се намештају у виду полукруга. Учитељ се налази у средини дечјег круга и он више није сурови ауторитет већ пријатељ, вођа и васпитач омладине.

Родитељска већа у Бечу играју врло важну улогу, јер представљају праве васпитне заједнице. Школске 1926/27 у свима бечким школама одржано је 2212 родитељских састанака и 601 свечаност. На њима је одржано 2261 предавање. Та непосредна веза између родитељске куће и школе толико је јака, да се смело може рећи, да школску. реформу у Бечу бране родитељски састанци.

_ Глекелова брошура, која стаје само три динара, верно | је огледало бечке реформистичке школе. Бар њу може свако набавити.

РГ С

Б) Страна књижевност.

Кам 1пке, безапиштештећ! ипа Решасћштегтећ! хот 1. 65 2шп 8 Зећшјаћге. 292 Зебеп, Сапдешеп, 6 М. Мепао беого Мезјегтапп, Вгаипзећуџејо. 1927.

Писац пише у својој новој књизи о теорији и пракси укупне наставе и о модерној немачкој настави. Док су ранија пишчева дела у издању Вестерман практичне књиге, постале стваралачком моћи одушевљаваног учитеља, у овој књизи је тако рећи престављена теорија ове праксе. Писац је тиме своме ранијем раду ударио солидан научни темељ, на коме се сада подиже као грађевина дидактика немачке наставе. У првом делу говори се о аустријској укупној настави у областима живота, како се она спроводи од појаве основног школског плана у 1920. год. у аустријским градским и сеоским школама. Подела градива за целу годину и недељни планови за све годишње ступњеве и прилике (град и село) показују начин спровођења у појединостима. Осим тога износе се покушаји, који се баве укупном наставом на вишем ступњу. То