Učitelj

78 Учитељ

правила буди најлепшу наду и веру, да ће у нашем удружењу наступити нова ера, која ће моћи све клице раздора и неспоразума у будуће у корену уништити!

Уредба о уређењу Министарства просвете. — У „Времену“ од 31. јула и 1. августа отштампана је у целости нова уредба о уређењу Мин. просвете. Због малог простора у листу не можемо је репродуковати, али ћемо изнети главније ствари и новине, које учитеље специјално интересују.

Подела министарства задржата је, углавном, на старој основи: Опште одељење, Основна настава, Средња настава.

Одељење за Основ. наставу (чл. 16. уредбе) чине „забавишта, народне школе, заводи за недовољно развијену децу, продужне школе, грађанске школе и организација народног просвећивања.

Одељење има три одсека: административно-персонални, наставни и одсек за народно просвећивање.

Шефови одсека (чл. 16.) могу бити само лица са факултетском спремом (1 кат.). Исто важи и за разне референте појединих одсека. Но, поред ових, могу се за референте поставати и „учитељи који испуњавају услове за школске надзорнике и имају 15 година наставничке службе“. Али ти референти немају ранг и копетенцију референата (шефова одсека), како је било пре ове уредбе.

Уредба је разрађена детаљно у свима односима.

Закон о српској православној цркви. — Још у мају месецу ове године дневна штампа је изнела текстуално пројекте овога закона: од Архијерејског сабора и од Министра правде. Од интереса је да се и у нашем листу каже неколико речи о овом врло важном закону. На име, у изради његовој сукобљавају се три гледишта: дрквено, лајичко (световно) и државно. ј

Црквено гледиште (пројекат Архиј. сабора) изражава интегралну аутономију цркве у свима односима: административним, економским и законодавним. Истиче се право цркве у разрезивању приреза (до 50%) на православни свет; затим искључива надлежност цркве у питањима верске наставе по школама; право Сабора да донесе Црквени устав без интервенције Државе и т. д.