Učitelj

Слика са часа из наставе рачуна 119

су одлучне Хербартове речи: „Географија је асоцијативна наука и има да утврди спој међу понеким знањима, која не смеју да постоје појединачно. Она има да користи приликама. Без ње се љуља све. Историским догађајима недостају места и дистанце, продуктима природе места одакле се добијају, (места налажења“).

Географска настава садашњости има једно изобиље најинтересантнијег градива; дужност је времена, да ово прегледа и уреди према законима педагогике. 1:

Рационално уобличавање земљописне наставе у смислу васпитане наставе, т.ј. у служби образовања воље, остаје још и у нашем времену циљ за којим треба тежити и за чије су постизање много учинили Хумел, а нарочито Мадат.

ђ Јулка Ћурчић.

НАСТАВНИ РАД

" блика са часа из наставе рачуна.

Е. Хајванг, Маркбрајт на Мајни.

Три прва разреда су у мојој школи заједно. Целокупна настава једне недеље изводи се једним током мисли, на једном радном подручју. Сав рад преко целе недеље, било то гимнастика, певање, рачунање, читање или звало се како било, у вези је са овим једним предметом. Овде се неће показати, како се ово изводи за три часа. Само ће се узети рачунање.

Као радна област била је железница. Није потребно напомињати, да је мало материјала, који децу тако привлачи као овај. „Све је радосно“, ако се посао са овим градивом отпочне и наставља даље. А није ни оскудица ни у бројним односима, који пружају довољно рада за рачунање за три разреда, које имам да водим. Без сумње имало би у томен градива рачунског за више ступњеве, тако да би се могла на све ово применити без тешкоће целокупна настава у каквој неподељеној школи. |