Učitelj

Комплексна настава [ разреда основне школе 123

јављује одмах све могуће, при извесном тражењу и размишљању нађу се и у почетку привидно неприступачна градива.

Да су деца овде активна и да сарађују радосно, није потребно нарочито доказивати.

МАСЕ

Комплексна настава |!| разреда _ основне школе.

У савременој школи још влада предметни систем. Ипак се он овде онде замењује комплексним системом. Али тај систем многи сматрају за систем међусобне везе наставних предмета. Међутим суштина комплекснога система није у вези наставних предмета већ у вези појава које окружују децу и проучавању њихових узајамних утицаја.

Без сваке сумње да спољна природа модификује човека и човек њу. То бива радом. Зато је у овоме систему рад централно место, природа лева а друштво десна страна његова. Разумљиво. Рад је полуга живота, природа извор снага и материјал за прераду, друштво извор социјалних снага и циљева рада, којим се омогућава лични друштвени живот.

Зато је при овоме систему неопходно потребно поћи од свога места у коме деца живе и ићи даље. Наравно, да се при томе никада не сме губити из вида рад, природа и људско друштво тога краја.

Један леп пример таквога рада налазимо у делу: Пракса Комплекснога предавања у П. разреду. Зборник под редакцијом М. Н. Николајевскога, И Н. Кавуна и Г. П. Васиљева. Радови у овоме делу нису теориски компликовани већ у школи преживљени. За наше прилике они имају велике вредности: а) што показују пут стварања овога система, те му можемо подражавати; 6) што је наставно градиво распоређено с погледом на годишња времена и в) одабрано с погледом на сеоску и варошку школу.

Наравно,. да се свакоме наставнику препоручује да ово и овако изложено градиво према своме месту скраћује, про-