Učitelj

124 Учитељ

ширује или другим замењује. По томе је овај систем бољи од свих осталих и води децу од наставних предмета ка животу.

| Живот деце за време летњега одмора.

1. Дечја посматрања природе у лето.

а) Екскурзија у природу (у шуму, луг, гај, на речицу, на језеро), у најлепше оближње место у коме се деца најрадије баве и преживљују своја најинтимнија осећања.

6) Скупљање материјала: цвећа, семења за клијање (ако није сасвим доцкан, четинара, лешника и других); копање бусења са жилицама разних јесењих биљака и папрати и чување у хладном месту у сандуцима до пролећа; хватање животиња (јеж, пољски миш и др.).

в) Разговор о томе, како је то место изгледало лети, које су се промене на њему извршиле) вода је хладнија, на брези лишће пожутело, мање је птица и многе друге); које су животиње деца сретала у томе месту (јежа, зеца, змију, шљуку, и друге; где је и како је то билор

Разговор с децом и њихова причања о томе како су она провела лето; о догађајима и доживљајима њиховим у лето |.

г) Колективни записи онога што је најтипичније и најкарактерније за децу тога узраста. -

д) Цртање и лепљење биљака, животиња, појединих сцена из дечјега живота у природи. Указивање деце на своја тачнија и детаљнија питања у тим сликама и лепку и њихово усмено излагање тих радова.

ђ) Понављање за прошлу годину пређенога материјала из рачунске наставе. Усмено бројање до 1000. Мерење ужетом дужине од 10 м. подељеним на метре. Квадратни десиметар, подељен на квадратне сантиметре, или квадратни сантиметар на квадратне милиметре. егови делови могу да служе за обрасце бројева. Записивање бројева. Летњи месеци и број дана у свакоме од њих. Израчунавање задатака из 06ласти времена (рачунање с данима у границама дана и ноћи 'и задатака у вези са догађајима и доживљајима деце у шуми, гају, на речици, језеру: ловљење риба, брање јагода и печу"рака, враћање на ноћиште, учешће деце у пољским и баштенским радовима и т. д.