Učitelj

Комплексна настава И разреда основне школе 129

3. Кување и готовљење воћа и поврћа.

Кључање воде. Ретка и густа чорба од воћа. Испаравање воде. Укус сока и испарене воде.

Готовљење воћа и поврћа: кување слатка, сушење поврћа и воћа. Посматрање испаравања при сушењу на ватри.

Лагано сушење. Губитак у тежини на рачун испарене воде. Готовљење купуса. Губитак сока из лишћа.

Кисељење Краставаца.

а) Растворимост соли у води. Прављење расола у стаклу. Разлика између расола и мутне воде. Разна јачина расола. Засићеност раствора. Справљање сока од јагода. Цеђење сока кроз салфет. Савршено филтровање кроз хартију за филтровање. Разлика у дејству филтрова на раствор и мутну воду.

6) Задаци који се односе на горње послове. Сабирање и одузимање по типовима : 37 — 4, 38 + 5, 43 — 6.

6) Уписивање: како се Киселе Краставци.. ·

в) Вађење пољскога кромпира. Вађење кромпира помоћу плуга.

г) Остављање у јаме и подруме. Прављење трапова; мере · за чување кромпира од влаге и зиме.

д) Прорачун приноса с једног дела или целог имања. Употреба кромпира у сеоском газдинству: за сто, за мешење, кравама, кокошкама и друго. Релативна хранљивост жита и · кромпира.

Ш. Наша школа. 1. Састављање календара.

а) Облачно време, сунчани дан, облачно време, (кише, доцније снег), ветровито време (без указивања на правац ветра), температура, Упознавање термометра (на пракси).

6) Имена: месеца првога тромесечја и број дана у сваком месецу. Квадрат и његови делови — половина, четвртина и осмина. Украшавање квадрата из делова за зидни календар.

в) План рада за најкраће време. Колико је месеца и дана прошло од почетка рада» Бројање. Где су се вршиле екскурзије2 Шта се на њима нашло ново од материјала за живи

9