Učitelj
Комплексна настава И разреда основне школе 129
3. Кување и готовљење воћа и поврћа.
Кључање воде. Ретка и густа чорба од воћа. Испаравање воде. Укус сока и испарене воде.
Готовљење воћа и поврћа: кување слатка, сушење поврћа и воћа. Посматрање испаравања при сушењу на ватри.
Лагано сушење. Губитак у тежини на рачун испарене воде. Готовљење купуса. Губитак сока из лишћа.
Кисељење Краставаца.
а) Растворимост соли у води. Прављење расола у стаклу. Разлика између расола и мутне воде. Разна јачина расола. Засићеност раствора. Справљање сока од јагода. Цеђење сока кроз салфет. Савршено филтровање кроз хартију за филтровање. Разлика у дејству филтрова на раствор и мутну воду.
6) Задаци који се односе на горње послове. Сабирање и одузимање по типовима : 37 — 4, 38 + 5, 43 — 6.
6) Уписивање: како се Киселе Краставци.. ·
в) Вађење пољскога кромпира. Вађење кромпира помоћу плуга.
г) Остављање у јаме и подруме. Прављење трапова; мере · за чување кромпира од влаге и зиме.
д) Прорачун приноса с једног дела или целог имања. Употреба кромпира у сеоском газдинству: за сто, за мешење, кравама, кокошкама и друго. Релативна хранљивост жита и · кромпира.
Ш. Наша школа. 1. Састављање календара.
а) Облачно време, сунчани дан, облачно време, (кише, доцније снег), ветровито време (без указивања на правац ветра), температура, Упознавање термометра (на пракси).
6) Имена: месеца првога тромесечја и број дана у сваком месецу. Квадрат и његови делови — половина, четвртина и осмина. Украшавање квадрата из делова за зидни календар.
в) План рада за најкраће време. Колико је месеца и дана прошло од почетка рада» Бројање. Где су се вршиле екскурзије2 Шта се на њима нашло ново од материјала за живи
9