Učitelj

954 Учитељ

А И И 04 И __--_____-

наиливизинииниисиРаиининИи Вин лиНиииЕа

ПЕДАГОШКИ ПОКРЕТ И ШКОЛСКА РЕФОРМА

Укупна настава од Милице Цветковић

Насупрот предметном систему, по коме је настава још и данас рашчлањена на множину посебних предмета, који немају ни спољне ни унутрашње везе међу собом, у новије време све јаче се истиче идеја укупне наставе и све више се чине покушаји са увођењем комплексног система, нарочито у елементарној настави.

Међутим, ако пре свега бацимо поглед на педагошку литературу, видећемо да појам „укупна настава“ није још потпуно објашњен, нити се пак употребљава у једном истом смислу. Може се поготову рећи: колико учитеља, толико и појмова о укупној настави. И маколико било учитеља у једној школи, сваки, разуме се, даје укупној настави своје нарочито обележје, иако у њиховом основном схватању влада једнодушност.

Углавном могу се издвојити три типа укупне наставе. о дан тип наглашава само захтев: „поћи од детета", други истиче важност „концетрације градива“, а трећи види идеал у синтези овога двога. |

Али, ако бисмо хтели укупну наставу да схватимо у пуном смислу, онда треба у њену целину урачунати и учитељеву ЛИЧност, која у радној заједници једнога разреда претставља онај културни свет, у који треба да се уведе ученик.

Према томе укупна настава имала би да обухвати и децу и учитеља у једну радну заједницу, која се у своме раду оријентише како према дечјим доживљајима и интересима, тако и према васпитним циљевима данашњег културног живота и тежи за унутрашњом, мисаоном концетрацијом градива.

Поборници нове школе теже да што више уклоне пред“ метни систем, подвојену наставу и да наставно градиво удруже у једно радно јединство. За своје тежње наводе следеће разлоге:

1 Предметни систем наставе је непсихолошки, не одговара детињој природи. То није природан облик сазнања, који се сусреће између деце и родитеља у кући, на улици, на пољу. Дете није дорасло за оне џиновске скокове из једне научне области