Učitelj

2

336 Учитељ

Права уметност не оставља посматрача никад пасивног већ га напротив чини активним, врло активним. Посматрање слика у галерији замори, као што се зна. Онај који хоће да изведе композиторову мелодију или какво књижевно дело мора бити активан и духовно, ако осећа лепо у њима. А лепо не може да се преживи, да се поново развије као лепо у осећању посматрачевом, ако између живота који долази до израза у уметничком делу и живота посматрачевог нема никакве везе. Лепота уздиже, уметност је уздизање живота. Оне су такве само кад су израз општег, заједничког живота. Без тога посматрач нема могућности да се унесе у уметничко дело, да га поново "преживи и осети благотворну пријатност вишег живота.

Што важи за одрасле важи још у већој мери за децу. Она се тек спремају да схвате живот одраслих. Јер душевни живот одраслих није идентичан с дечјим душевним животом. Ко то не увиђа, негира развитак и васпитање уопште. Васпитање је неопходно управо зато да би се развитак дечјег душевног живота потпомагао и постепено довео до ступња, на коме се налази општи ниво развитка у заједници одраслих. Кад се то постигне, и васпитање је постигло свој смер. Живот у заједници је мање или више компликован према ступњу општег развитка те заједнице, те према томе и васпитање лакше или теже постиже свој смер. Предмет је педагошке науке да | тај ток развитка одн. васпитања, који је већ одређен дечјим и заједничким животом, испита и утврди, да старање о развитку не би на штету природности прешло у насиље, дресуру. Све стране васпитног рада морају се управљати према овом основном гледишту. Зато и покушаји, да се деци, противно особеностима њиговог развитка, наметне занимање уметничким де· дима која иду изван оквира њиховог живота, или не претстављају за њих приступачне стране заједничког живота, немају васпитне вредности. Они у деци не могу развити осећање лепога, али развијају извесно осећање непријатности због наметања, насиља.

Ово опште, ма да концизно изложено, гледиште биће довољно да послужи као мерило за правилну оцену и оног рада с децом, који се пред јавношћу појављује у програмима разних концерата, забава и претстава ученика основних школа. Колико су многе тачке тих програма често у оштрој супрот-