Učitelj

За светски мир 328

стима и тиме везује за себе и интересовање државе и државне политике, пошто је успех друштвене привреде тесно скопчан са успехом и материјалним опстанком државе. ·

Под овако тешким околностима има да дела и да успе у најсветијем прегнућу. Друштво народа. Њега прате на томе послу жеље милиона просвећеног народа, али га прате и велике тешкоће које излазе из стварности самога живота.

То су разлози због којих, поред све жеље за миром, постоји још увек оправдан скептицизам. Кад се са чисто моралне и сентименталне стране пређе на логику ствари, онда се јавља читав низ мисли о рату и миру, које приказују разноликост схватања тога проблема. Још има пуно просвећених људи у свету који, разуме се, рат не желе, али верују да је неизбежан. Има других који узроке рата своде на дејство механичких снага у економској конструкцији друштва и то иде до неодговорности и фатализма; има трећих који рат сматрају историјским оруђем, кога се није одрекла ни једна историска епоха, па то неће учинити ни ова.

Међутим, та мишљења нису могла омести пацифистички покрет који од првог дана после рата остаје упоран и хвата се у коштац са највећим тешкоћама. Лига народа је ипак једна нада да неће бити рата, јер се у њој ствара морални ауторитет који добива светско признање. Кад се највише наоблачи и страх овлада људским душама од крвавог пожара, очи очајних матера и нејачи, као и целог просвећеног света, биће упрте у Женеву, одакле треба да падну спасоносне одлуке за мир.

Истина је, да досадањи рад Лиге народа не правда много ту наду. Она је још на почецима у свима главним питањима од којих зависи рат или мир. Њени методи рада и њена ком: пентенција још су у виду покушаја, испитивања и проучавања. Он се руководи у свима важним моментима духом толеранције и многа питања која није у стању да реши данас одлаже за сутра, чекајући да јој и време притекне у помоћ.

Како би то сигурно било, кад би се питање рата и мира решило најједноставнијим начином, општим разоружањем. Исто онако као што су у моменту победе савезници захтевали од Немачке да потопи своје дредноте, ратне крстарице и сумарене и као што су од ње тражили да им преда своје топове и пушке а поруши своје фабрике, могла би Лига народа да уз-