Učitelj

Школска реформа у Бечу 375

Лекар и учитељ обавештавају одређене нудиље о здравственим, материјалним и васпитним неприликама поједине деце и онда је нудиља дужна да притекне у помоћ: давањем хране, новца или ствари из спштинских средстава, саветовањем ђачких родитеља, уопште сном врстом помоћи која је потребна.

~ Зуби се деци два пута годишње прегледају и предузимају мере за њихово одржавање у добром стању. У 1927/28 школској години у десет школских зубних клиника су бесплатно прегледани и оправљани зуби ђацима у 79.879 случајева.

Циљ бечке општине је да ниједан ђак не сме бити без ручка. Просечно 13.000 деце дневно добије храну у школским трпезаријама за цену од 0.60 шил., сиромашна деца плаћају мање суме или добијају храну бесплатно.

За ону децу, која су без родитеља а нема ко да их издржава, постоје 5 сиротињских домова и 4 дома за васпитање.

За збрињавање деце је бечка општина издала у 1928 год. 29.000.000 шилинга (232 милиона динара).

Ни то није све! Тамо су и телесно и духовно стављени на широку подлогу социјалног препсрођаја сиромашне народне масе. Сем школе још и кућа васпитно утиче на дете, шта више кућа стоји на првом месту. „Од како постоји породица, она 4Е неоспорно увек сматрана као колевка и уточиште васпитања вели Ото Риле. Према томе ако је кућа легло прљавштине, смрада и пореска — напор школе, да подигне здраву, чисту и моралну омладину, биће узалудан. Стога се социјални рад бечке општине на подизању здравог и пријатног домаћег огњишта за сиромашног човека, који се раније потуцао по кућетинама без светлости и сунца, чију су децу сатирали малокрвност, рахитис и друге последице рђавих станова и слабе исхране — тај рад, који је у исто време и славље чистоће породичног живота, мора се у покрету за реформу бечких школа ставити на прво место. Школски реформаторски покрет сачињава један систем: оспособити и школу и кућу за стварање бољег. моралнијег човечанства.

После рата је општина у Бечу из 3% пореза за зидање са- _ градила 40.000 врло добрих станова у које се могу сместити 200.000 становника. При прављењу огромних кућа за становање удружена је модерна грађевинска техника са хигијеном тако да сваки стан има изглед напоље и има довољно светлости, ваздуха и сунца. Ти станови су тако јевтини да су готово бесплатни; киријом се подмирују само трошкови око одржавања зграда, око осветлења и др. Плаћа се од квадратног метра површине пода по 1,50 дин., па према томе кирија за стан од 40 м“ површине износи свега 60 динара месечно. Уз зграде станова постоје велике перионице, где се добије прање рубља, ако се засебно плати. Ту се за врло кратко време може опрати рубље, осушити и изглачати, јер постоје потпуно модерне инсталације, које на пр. производе помоћу елекричне снаге вештачки ветар и осуше