Učitelj

374 Учитељ

беника нису сухопарни, већ одговарају дечјем узрасту. Рачуница им се за 1 разред зове: Ета, 7луе!, 4тећ, Јизнр 156 Фе Кесћпете! (један, два, три, весело је рачунање), или књига песама и игара има наслов: Епеа, мита — теја. Таблица немају, већ пишу одмах тупим пером по хартији без линија.

Мора се нешто рећи и о изгледу и уређењу њихових учионица. Ма да је Глекел у своме говору пред нама узвикнуо: „Напоље клупе! Хоћемо покретни намештај — столове и столиде!" ипак смо у већини учионица наилазили баш на клупе скамлије. То је стога што бечка општина, и поред тога што даје баснссловне суме на народне школе, ипак није још стигла да замени клупе покретним намештајем. У учионицама се могу видети: слике, дечји радови, календар, ценовник намирница, часовник, термометар, акваријум, цвеће у сандучићима или саксијама — у главној школи још и разне статистичке таблице и друге ствари са којима дете треба упознати јер ће му сваки час требати у животу или су ту ствари које ће му учинити средину пријатном. Нове школске зграде су притом још и лепе и хигијенске, патос од линолеума, углови обли због обијања, а имају и све остале удобности; старе зграде, међутим, нису потпуно добре. –

Здрава душа је у здравом телу: „Ако се хоће да дете духовно ради, морамо се побринути за његов телесни напредак." И у погледу телесног васпитања бечке школе су показале видан напредак после рата. Сем гимнастике, која се у активној школи — поред цртања, ручног рада и певања — сматра као један од најглавнијих предмета, велика се пажња обраћа ритмичној игри. Активна школа је појачала мишљење о васпитној вредности игре, коју је признавала и школа учења. Блонскиј мисли: „Помоћу игре ће се код детета развити чула и органи за кретање, развиће се његова пажња и уобразиља, проницљивост и моћ предвиђања, подражавање и стваралачка снага, друштвено осећање, потчињавање законима итд." Спорт је код њихових школа необично много заступљен. Оставићемо да цифре говоре: у 1927 години је 100.000 деце научило пливање; 14.932 детета је имало прилике да спроводи бесплатно на клизалишту „Епсеџпап — Млећ ХУШ" лепи и здрави зимски спорт — клизање. Дозвољено је десетодневно отсуство ђацима средњих и виших разреда, који су били на скикурсу. Постојао је такав курс и за учитеље за време 60жићњег распуста.

Али све је то мало! Не може тело бити здраво ако се дете довољно и правилно не храни, ако не одржава чистоћу, ако нема здрав хигијенски стан итд. Ту се долази на питање о збрињавању школске деце. Служба око збрињавања деце у Бечу стоји под управом проф. Др. Јулијуса Тандлера и цела организација има 50 школских лекара и 210 жена-нудиља (Китзотоемпеп). Сваке седмице посети лекар децу у народним и грађанским школама.