Učitelj

Школска реформа у Бечу 377

Учитељ је душа. школе, а тврди се да у активној школи може да ради само обдарен, одушевљен и спреман учитељ. Сви они, који траже побољшање наставе у школама, постављају на прво место захтев: садашње учитељско образовање је недовољно и оно се мора продужити и боље спровести. Свима мора једном за увек бити јасно да васпитачи — у првом реду учитељи —- стварају бољу будућност народа; по речима Смајлсовим, они који држе у рукама конце дечјег карактера, они су чак и од оних, који

имају у рукама узде власти. Према томе, ако желимо да та на родна будућност буде добра, учитељи морају бити најспособнији и најморалнији грађани у земљи!

У Бечу постоји педагошки институт, који је место за образовање учитеља и за њихово усавршавање. У њега се примају ђаци са свршеном средњом школом и испитом зрелости. Привремено се примају и свршени ђаци учитељских школа, на чијем се укидању ради. Ови студенти добијају стручно педагошко: образовање на универзитету (најмање 10 часова недељно), у педагошком институту и у основним школама. Они, који су дошли из учитељске школе, воде се као ванредни слушаоци универзитета и полажу накнадно допунски испит да би били признати за редовне слушаоце. Спроводи се таква просветна политика, која ради-на подизању учитељског образовања и тражи: да за наставнике основних школа учитељи морају имати најмање двогодишње, за више (главне и грађанске) школе четворогодишње студије на педагошком институту — односно универзитету и са вежбањем на практичном раду у основним и грађанским школама. И сада има тамо већ учитеља са свршеним докторатом.

„За продужно образовање = усавршавање — учитеља-ца

у Бечу постоје при педагошком институту летњи и зимски тезе: јеви. Далеко би нас одвело ако бисмо опширније говорили о раду тих течајева, али хоћемо да истакнемо чињеницу да број слушалаца на њима стално расте. Тако док је на летњем течају 1923 године било 1400, дотле је летњи течај 1928 год. походило 2363 слушалаца. На зимском течају 1923/24 године било је 1890, а такође на зимском течају 1927/28 године 3431 слушалац, дакле број се за неколико година скоро удвостручио.

Због истих циљева постоји и педагошка централна књижница са 127.000' дела и 405 разних часописа, коју могу искоришћавати сви бечки учитељи. Она допуњује локалне школске књижнице.

Карактеристично је да учитељи у Бечу спадају међу најбоље плаћене чиновнике; они су за неколико процената боље плаћени од средњошколских наставника, или су на неким ступњевима равни са њима. Најмања учитељска плата је 205 ш. (1640 дин.), а највећа 562 тп. (4496 дин.). Приходи се повећавају ! јуна и 1 децембра са по половином месечне плате, што износи свега јед-.