Učitelj

За светски мир 325

јатно, што се у наше доба успоставља један светски форум који се брине о свима недаћама света, испољавале се оне у економској кризи и беспослици, или у сталној атмосфери међународне затегнутости која прети да плане ратом, или у дегенерисању људске расе од прекомерног уживања опијума, у пустошима лепре или палидизма итд.

Сасвим је друго питање, колико изгледа има за успех Лига народа у овим питањима. Могу још увек-имати право они који у свима социјалним бедама виде одраз једног система живота и односа који се не могу лако изменити. Та мисао има пуно важности и не треба је никад заборавити. Али у сваком случају треба поздравити свачије напоре који иду за тим да се ове светске невоље ублаже, или по нека сасвим уклони. Лига народа је пошла тим путем и њено интересовање за горње проблеме то доказује. Она је поклонила пажњу свима проблемима, почев од тешке економске ситуације Аустрије и Мађарске, којима је нарочитим зајмом и својим протекторатом омогућила политичку независност и економски напредак, па затим старањем за руске, грчке и бугарске избеглице, којима је једним специјалним зајмом притекла у помоћ, питањем беспослице, привредне кризе, потрошње опијума итд. Она је у питању мира припремила, ако не конвенције за разоружање, што би ишло тешко, онда конвенције о споразумима за међународне односе и гарантне пактове између држава, које су потписане у Локарну. Локарно је важан датум у историји Лиге народа; то је у исто време највећи морални успех, који је она могла да постигне на пољу мира. Први резултат Локарна био је приступање Немачке Лиги народа, која је дотле била изван ње. Њен мудри државник Стреземан, рекао је кад је 10 септембра 1926 год. ушао у салу где заседава Лига народа, да „Немачка жели да сарађује на основи узајамног поверења са свима народима претстављеним у Лиги народа и њеном Савету".

У циљу отклањања главних узрока рата Лига народа се бави нарочито много економским питањима светским. У том погледу она је за сада само развила акцију и интересовање, а успеси су врло скромни. Још на шестој својој седници одржаној 1926 године, изабрала је нарочити одбор који ће припремити Међународну економску конференцију. Конференција је одржана маја месеца 1927 год. и по своме карактеру одговарала је