Učitelj

396 Учитељ

У овој трећој књизи су обичаји који се односе на свадбу и брачну везу. Ту се говори о брачној вези, о заштити младенаца, о изгоњењу злих духова, о животу у браку, избору времена за свадбу и о религиозним свадбеним обичајима.

Г. Ђорђевић каже да нема народа на земљи код кога се о свадби не би вршили ма какви обичаји. Значење је тих обичаја врло различито: некима се ојачава брачна веза младенаца, некима се младенци штите од злих очију (урока), злих бића и чини, некима се изгоне из њих демони, некима се обезбеђује пород итд. И у нашем народу се врше о свадби врло многи обичаји. Највећи део народних обичаја је врло давнашњег постања, па је тако и са свадбеним обичајима.

Поред тога што књига има научне вредности за културни развитак нашега народа она је још и од општег значаја и веома интересантна за читање. Обавештавајући читаоце о томе, скрећемо им пажњу да набаве ову књигу, јер ће је са задовољством читати у часовима одмора. !

Џстеђ и зкон | пагоди, часопис за учитеље народних. школа и забавиље. Година |, бр. 10, 1930 год.

Свеса за октобар 1930 године овога нашега лепога часописа који излази у Дубровнику у издању Књижаре „Јадран“, а под уредништвом Стијепе Л. Кастрапели и Властимира А. Ђурђића доноси ове радове: Стјепан Бузовић, Поводом стогодишњице рођења, од Петра Куничића; Проблем више народне школе, од Стијепе Кастрапели; За живот у светлости, од Ил. Н. Ђуришића; „Зашто известан број родитеља у вашем месту службовања нерадо даје децу у школу“, од Властимира А. Ђурђића; Учитељ рачуна у дубровачкој школи у Гундулићево доба, од Ника Јовановића; Предавање о Панонској Равници, од Филипа Јов. Марковића; Просветни и сталешки рад учитељства, Разглед по дому и свијету и Књижевност и НОВИНСТВО.

Учитељски подмладак, лист ученика учитељских школа. Уређује одбор. Годишња претплата је 30 динара и шаље се уредништву „Учитељског подмлатка“, Ужице. На исту адресу шаљу се и рукописи за штампање у листу. |

„Напредак", педагошка и школска смотра доноси у својој 9 свесци 71 годишта ове чланке: Мијо Филајдић: Експерим. проучавање школ. младежи у Загребу; Јосип Демарин: Из чувалишта за посрнулу младеж; Мате Демарин: Први пут у вјежбаоници; Перо Хорват: Нове рачунице и проведба рачун. наставе; Анте Дефанцеши: Проблем почетнога читања; затим реферате из педагошке и омладинске књижевности и др.

Лист издаје Хрв. педагошко-књижевни збор у наклади Југославен. накладног д. д. Обнова у Загребу. — Претплата износи 70 дин. на годину, а шаље се администрацији листа у Загребу, Моравска ул. 28. — Препоручујемо читаоцима „Напредак“, јер се уређује ванредно лепо и у модерном духу.