Učitelj

-400 | Учитељ

бор федерације оценио је да је то претстављање корисно за учвршћивање веза које уједињују Удружења у Федерацију и Секретаријат ће се од сада трудити да задовољи жеље Удружења водећи рачуна о школским обавезама и буџетским могућностима. Споменик Стеви Поповићу. — 7 децембра 1930 г. на земунском гробљу освећен је споменик покојном Стеви Поповићу, бившем директору Текелијанума.

Стева Поповић рођен је у Старом Бечеју 4 септембра 1844 године. Свршио је права, али како је волео просвету и "омладину, цео свој живот још од младости посветио је школи. Написао је велики број уџбеника за основне школе. Уређивао је више педагошких листова, дечји лист „Радован“, „Српске илустроване новине“. Био је један од стваралаца наше дечје књижевности. Написао је много књига за децу и увео је народну песму у дечју књижевност. Као пријатељ Змајев он га је највише потстицао да пише за децу. Поред Натошевића Стева Поповић био је највећи радник на уређењу наших школа у Карловачкој Митрополији. Умро је 1918 године.

Смрт Велимира Вукићевића. — 27 новембра 1930 године умро је у Београду и 28 новембра сахрањен Велимир Вукићевић, претседник Министарског савета у пензији и бивши министар просвете. Велимир Вукићевић родио се у селу Опарићу среза левачког [1 јула 1871 године. Гимназију је свршио у Врању и Београду, а филозофски факултет на Великој школи у Београду 1893 године. По свршеној школи био је професор и школски надзорник. Биран је за народног посланика, бивао је више пута ресорни министар а затим и претседник владе.

ИСПРАВКЕ

У прошлој свесци Учитеља, у чланку Ле пер Жирар на стр. 281 у 15 реду озго после „самосвести“ изостала је реченица: У свим тим правцима радио је и Жирар“.

На крају је чланка изостало:

Литература. Осим напред наведених дела Бојон, Гехјсоп Чег Радавовк, Етеђше та. Вгејзсап, други део, издање од 1921, где се находи и остала литература.

Уредник Власник : Е за Удружење југословенских учитеља Вујица Петковић претседник учитељ у Београду, Милан Рабреновић, Београд Јагићева бр, 5 Челопечка бр. 7

Штампарија „ПРИВРЕДНИК“ Кнез Михаилова 3 — Београд