Učitelj

Излети Чехословачких учитеља 583

Босанског Брода, Марибора, Беча у Брно. У свима купатилима морским дан, два купање. Свуда на путу преглед свих знаменитости. — Цена 1950 ч. кр.

3. Северна Италија, Грчка, Мала Азија, Турска, Бугарска, од 6—24 јула (14 дана путоваће се лађом). Полазак из Брна у Трст, разгледање вароши и околине, купање у мору. Одатле у Бенанку, разгледање вароши, дуждеве палате, цркве св. Марка, купање на Лиду; затим у Ријеку, разгледање вароши, па обалом Јадранског Мора до Бриндизије. Римске знаменитости. Лађом на Крф, најлепше острво Јадранског Мора, вожња и разгледање аутомобилом; заливом Коринтским у Пиреју и Атину. Преглед свих знаменитости грчке уметности. Одатле у Смирну, преглед базара и фабрике ћилимова; потом на Митилену и у Солун. Излет у околину Солуна. Из Солуна у Цариград, па Босфором до Бургаса и Варне, купање у мору. Повратак преко Софије у Ческу. — 3000 ч. кр.

4. Средња и Јужна Русија. Из Брна полазак у августу, · преко Кракова, Премисла, Лавова до Зборова, а одатле преко Кијева у Москву. Преко Саратова на Волги у Астрахан на Касписком Мору, купање. Лађом до Баке, па возом Кавказом преко Тифлиса до Батуме. Лађом до Севастопоља на Криму, посета Бањи у Јалти, купање у мору, повратак преко Одесе — Букурешта — 4000 ч. кр.

5. Алжир и Тунис — у почетку јула. — Преко Париза и Марсеља, натраг у Швајцарску са застајањем у Женеви и Цириху. Из Туниса излети и преглед срушене Картагене, оаза, палми итд. Из Алжира преглед околине и свих знаменитости у њему и околини. На овом путу до повратка провешће се 21 дан. — 3200 ч. кр.

6. Турска, Егинаш, Палестина, Сирија, Грчка — у почетку августа. — Из Брна преко Цариграда, Александрије, Каира. Преглед богаства египатског музеја (благо Тутанк" Амоново), пирамида, камених гробова и свих др. знаменитости. У Палестини преглед Јерусалима, Витлејема, Мртвог Мора, Галилеје с Генисаретским. Језером. У Сурији Дамаск најзнаменитија варош на Истоку са својим животом, навикама и обичајима. Одатле у Атину и натраг у отаџбину. — 5000 ч. кр.

7. Париз, Северна Француска од 2—19 јула. — Преглед Париза и околине. Преглед војишта у Север. Француској. Посета Вердену, Ремсу, Мецу и Штрасбургу, а одатле у отаџбину. — 1900 ч. кр. |

8. Париз, Марсељ, Корзика и Француска Ревијера — од 16-УП — 3-УШ. Боравак у Паризу пет дана. Преглед колонијалне изложбе, излети у околини Париза. Из Париза у Марсељ, преглед пристаништа, одатле лађом у Бастију на Корзици,