Učitelj

5992 Учитељ

Чланом Педагошког центрума може постати свако лице које буде примљено од стране управе друштва, и које ће било у материјалном, моралном или идејном погледу, или у стварном раду, допринети користи друштву.

Очекује се да ће се за члана Педагошког центрума пријавити сваки напредан учитељ и професор, све учитељске и професорске организације, као и сви они којима лежи на срцу напредак и срећна будућност народне омладине.

Излети чехословачких учитеља за време великог школског одмора“)

Јов. М. Поповић

Удружење моравских учитеља, коме је седиште Брно, приређује ове године о главном школском одмору излете у великим размерама. Не треба напомињати од колике су огромне важности ови излети, где се учитељи чехословачки богате великим искуством и стичу нове и нове видике, за своје усавршавање. Они су прави мајстори у организовању ових излета. Све је ту предвиђено до најмање ситнице: и шта стаје пут, и храна, и стан, и преглед музеја и споменика, и виза пасоша, и осигурање учасника излета у случају несреће, и награде спроводницима и тумачима.

Од интереса је куда све предузимају ови вредни учитељи овогодишње излетер — Ово је њихов програм по групама:

1. Излет на сунчану Адрију, од 4—25 јула. Полазак је из Брна преко Бреславе, Беча, Семеринга, Марибора до За греба. Из Загреба преко Босанског Брода величанственом покрајином Босне до Сарајева. Преглед знаменитости у Сарајеву и староримске бање у Илиџи. Романтичким пределом преко Мостара до Дубровника и Котора. Купање у мору. Повратак из Котора у Дубровник, а одатле поред далматинске обале и Корчуле на бисер Адрије — Макарску. Неколико дана ту купање у мору. Даље лађом до Сплита, преглед староримских ископина у Солину и Трогиру. Одатле на Плитвичка Језера и преко Бледа и Беча натраг. — Цена 1.850 чех. круна. .

9. Обилажење купатила сунчаног Јадрана, од 3—23. августа. Полазак из Брна преко Беча, Загреба, Сушака, Цриквенице, Башке, Раба, Сплита; излети до Солина и Трогира, Макарске, Корчуле, Дубровника и Сарајева; а отуда преко

#) У ческом „Учитељу“ изашао је програм по коме има да се овога лета обаве излети чехословачких учитеља.