Učitelj

484 Учитељ

тадашњег хрватског учитељства. До крајности савестан и благ, он је свуда где год је био учитељ оставио најбољу успомену и посејао у душама својих ђака семе здравога морала и љубави. Био је душом и телом учитељ и целога свога живота гледао је да буде што бољи наставник и васпитач. Не само у школи, већ и ван школе је он био учитељ, Као што је гледао да уздигне и просвети своје ученике, исто тако гледао је да просвети и народ у чијој је средини живео. Свуда је проповедао благу реч братства и заједничке љубави, потстицао је народ на рад, који оплемењава и подиже и лаћао се и сам пољскога рада да и примером покаже народу, како је у раду задовољство. Колико је волео учитељски позив види се и по томе, што га је једном приликом влада поставила за жупанијског школског надзорника, да би колико толико задовољила и њега и учитељство, али се он тог положаја није хтео примити. Толико је волео школу и школску младеж.

Даворин је много писао. Написао је преко четрдесет разних дела. Сем тога сарађивао је на многим часописима. Списи су његови патриотски и педагошки. У патриотским књижевним списима његовим, намењеним омладини и учитељству, провејавала је свуда његова велика љубав према домовини и слободи њеној, у којој се огледала југословенска мисао и јединство народа. У педагошким списима пак провејавала је философска дубина и оштрина духа његовог. Све су те књиге плод живота и искуства, плод великога срца, које куцаи сагорева за препород свога народа, плод дубока размишљања о томе шта је потребно нашем народу па да се спасе. Његове мисли дају правац за националан, моралан и уопште човечански рад, а одају опсежан ум и велико образовање.

Много је ценио удруживање учитеља и учитељску организацију. Одржавао је везе са београдским учитељским удружењем пре уједињења и био је почасни члан многих учитељских друштава. Од 1871 године није било у Хрватској учитељске скупштине, на којој он није суделовао, а ишао је и на скупштине које су се држале у Шапцу, Београду, Љубљани и Прагу. У данима дубоке старости био је изабран за претседника Савеза хрватских учитељских друштава. Много. је радио на уједињењу свих наших учитељских удружења у једно југословенско учитељско удружење.