Učitelj

Школски разред — радна и животна заједница 559

Ш Настава ·_ За један разред, који се води у смислу начела радне и животне заједнице, уређен разговор ученика је најважнија и најприроднија форма наставе. Шта се у разреду говори, није само одређено за учитеља, већ у првом реду за разредну заједницу; свако питање — било оно постављено од стране учитеља или појединих ученика — управља се по правилу целом разреду. Гако се сасвим природно, из једне ситуације развија разговор ученика као природна и неусиљена наставна форма, која одговара како духу детињем тако и стварном животу. Само се треба чувати у интересу детињег духовног развитка, бесциљних разговора. За обимне теме разговора препоручује се стога израђивање једног плана за разговор. Области из којих се узима градиво нарочито погодно за покретање разговора учениковнх јесу ове:

Доживљаји дечји, извештаји о заједничким посматрањима, описивање слика; разговори о етичким питањима; расуђивање о школским радовима (писмени састави, цртежи, све врсте ручних радова); договарање о недељним и дневним плановима; припремање за излете, школске свечаности, разредне свечаности; часови питања. У

Једна од најважнијих мера, помоћу којих се од једног разреда може створити права радна заједница, јесте упућивање разреда у прављењу дневног плана за овај и за идући дан, за наставне часове.

Констатовано је већ сасвим повољно дејство сарадње ученика на распоређивању рада — дневног и недељног плана __ од већине учитеља огледних разреда и школа. Поступак је овакав: крајем недеље одржава се укупан преглед, резултати рада се прегледно обухватају и онда се говори о радовима следеће недеље. Знају ли деца, која се стварна област обрађује идуће недеље, моћи ће с успехом учествовати у формирању наставе; она ће ревносно сарађивати у прибављању наставних средстава, наставног градива; она ће исказивати своја посматрања, доносиће књиге, исечке из новина, илустрације, животиње, биљке и минерале, — све што стоји у вези са истакнутом темом. И родитељи се интересују за рад у школи и посредним путем се придобијају за сарадњу у наставном раду: возовођа, шофер, авијатичар причају своме детету о дужностима; радостима и опасностима свога позива и деца реферишу тада пред разредом о позиву својих очева.

Ова сарадња изазива код деце толику ревност да је учитељ мора чешће утишавати него ли потстрекавати на Њу. Учитељи огледних разреда објављују, да један тако вођен разред по правилу врло радо и ревносно посећују ученици.