Učitelj

А) Домаћа књижевност 543

У предговору су наведена писма и оцене књиге од Богдана Поповића, Радослава Веснића, Миле Павловића, Драг. Ј Филиповића и још једног незнаног писца у „Војном веснику“ који вели „благодаримо писцу, који врло добро познаје свој сиже, што је успешно обрадио ову тему, и истакао. вредност песме наше: нашао у њој поред философије и моралне одлике војничких врлина; величање храбрости, јунаштва, родољубља, дружељубља итд, те и тиме истакао заслугу народне поезије, која је дизала ратнички дух нашега сељака. у опанцима, и која је имала велики свој морални утицај за „ослобођење и уједињење Југославије“.

Сва писма и оцене горе поменутих књижевних радника о књизи г. Милошевића врло су ласкави и приказују књигу као дело од вредности по васпитање и образовање воље, јунаштва, карактера у наше младежи.

Писац у почетку књиге врло лепо вели „у историји нашега народа пре 1804, а нарочито надаље од те године до данашњих дана, лепо се види, како је нека невидљива спла ишла раме уз раме, руку под руку, са нашим народом, и пратила га кроз све фазе живота и развитка његовог. Та невидљива сила... није нико други до: наша народна епска поезија!

Сви ми и сав наш народ читамо и напајамо се са животнога врела наше поезије, у којој се сијају и преливају као сунце сви морални квалитети народне душе. Али сви ми недовољно концентришемо своју велику мисаону пажњу на силно узвишене облике и вечне лепоте наших народних песама, Сви ми мало проучавамо доброте нагодне поезије наше и мало показујемо одушевљења и истинског заноса, којима треба да нас то недостижно народно благо испуни. Чак су странци о њему писали много више и боље од нас.

Писац ове књиге све је то запазио и као стари ратник и борац из наших ратова, четник војводе Вука Танкосића. осетио је, како се мало и неинтелектуално чита и асимилује: то наше народно неоцењено благо у више писменијим круговима нашега друштва и код наше школске омладине.

Зато је израдио ову књигу, као резултат својих стручних и националних студија и пружио је нашој омладини и нашој читалачкој публици као опомену, да она има да укаже на пут и начин, којим народна епска песма треба да ствара јаче, боље, одушевљеније карактере, снажније и отпорније људе и велике и моћне потпорне стубове наше државе, храбре и честите носиоце наше боље будућности.

У стручним одељцима у почетку књиге г. Милошевић је учинио зналачки преглед о постанку и развитку наше народне поезије као и одзив учених странаца и путника о њој.