Učitelj

А) Домаћа књижевност 545

како је непрегледно васпитно благо сложено у њима. И омладина у нар. песмама има најбољег васпитача и најбољи пример у делима и људима, пример који ствара идеалне носиоце народне душе и највећих људских. врлина.

Нар. песма је узвишени морални аксиом. Њу треба чистати, заволети и познати. Ова књига је помогла да се то учини. М зато је за сваку препоруку.

Ст. Станишић

Стефан Цвајг: „Достојевски“: Превео с немачког Миодраг Петровић. Издање књижарнице Светлост (Београд).

Стефан Цвајг написао је на немачком језику књигу под насловом Пгеј Мејзјет, у којој говори о Балзаку, Дикенсу и „Достојевском, о тим великим уметницима и најбољим романописцима до сада. Студију о Достојевском превео је на наш језик г. Миодраг Петровић, -

Мисао, која је писца руководила у обради дела набоље ћемо уочити из ових његових речи: „Романописац у последњем, у највишем смислу само је енциклопедски геније, који је универзални песник, који — ту ширина дела и обиље фигура постају аргументом — ствара цео космос, који ставља сопствени свет са сопственим типовима, сопственим законима гравитације и звезданим небом уз овај земаљски. Он сваку фигуру, сваки догађај толико импрегнира својим бићем, да они не постају типични само за њ, већ се и нама намећу с толиком упорном сликовитошћу, да лица и догађаје назовемо по њима. Тако ми за људе из живога живота кажемо по прилици: Балзакова фигура, Дикенсова појава, Достојевскова природа... Ове студије нису увод, већ сублимација, кондензација, екстракт. У тим реченицама је оно, што је најкарактеристичније за ово дело, које се с успехом труди, да уоквири оно, што је типично за свака од ова три велика "песника.

_ Као што побожни човек ступа у предворје величанственога храма са скрушеним срцем, тако писац приступа студији о Достојевском. У деловима „Лик“, „Трагедија његовог живота“ и „Смисао његове судбине“ - писац драмском ж“вошћу износи пред нас живот тога песника. Збијено, згуснуто, а ипак живо промичу поред нас слике његових доживљаја; ми се уносимо у његова душевна стања, кад видимо како се судбина игра с њим показујући му се наклоном и пријатељском, да би га ускоро затим засула патњама, 6олешћу, страдањима. Јасно осећамо атмосферу, у којој је живео Достојевски, осећемо необичности руског живота, о којој нам говоре дела њихових великих писаца. Видимо да све невоље, жоје га сустижу, Достојевског не обарају, већ челиче његово

Учитељ . 35