Učitelj

Б) Страна књижевност 551

ученици — хербартовци — гајили један од најчувенијих педагошких праваца, нарочито у погледу наставе, макар се сада тај правац колико било нападао и макар да ће без сваке сумње бити замењен новим и бољим. Град Јена игра своју улогу у стварању педагошке теорије и даље. Ту баш где су се хербартовци нарочито развијали, ту се сада окупили истакнути педагошки радници, теоретичари и практичари, међу којима је као најглавнији Пг. Пешер Пешерзен, као што је до скора био пок. Пг. Рајн, да ту на истом месту, у истим салама и учионицама, замене школу Хербартова правца новом школом.

На јенском универзитету педагогику предаје професор Петерзен. Он је примио педагошку катедру од једног највећег и најчувенијег хербартовца, Рајна, али у погледу наставе и рада на универзитету није примио и основе Рајнове теорије. Напротив, он је његов противник и ради на томе да његову теорију замени новом, бољом теоријом. Петерзен мисли да створи нову школу. Ради теоријског и практичног изграђивања те нове школе, која треба да буде шире схваћена него ранија хербартовска школа, Петерзен је основао уз универ- зитетски научно-педагошки институт огледну или покусну школу и вежбаоницу, у којој он тежи да споји школу рада и школу животне заједнице. У духу данашњега времена у педагошком смислу, када се на свима странама јављају покушаји за стварањем нове школе која треба да замени стару школу и Петерзен као један ретко агилан и велики поборник нове школе, изграђује теоријски и практично један нарочити педагошки и школски систем, који је у последње време назван Јена-план или Петерзенова школа. Он тежи да створи једну слободну опште народну школу, у којој би васпитање. било засновано на принцима рада, живота и заједнице. Овај његов покушај, да свлада систем школских разреда по принципима школе рада, живота и заједнице, познат је у педагошком свету већ десетак година и о томе постоји знатна педагошка литература. Пре кратког времена изашао је и извештај о наставној страни школског покушаја универзитета у Јени год. 1925—1930. и то је неоспорно богаћење литеретуре о том предмету. Оба дела чији смо наслов исписали напред, такође говоре о томе покушају и покрету и о њима ћемо рећи коју реч.

Прва књига садржи после неколико важних, начелних претходних примедаба ове главе: ! Историја и изградња покушаја. Крајњи циљ. П Социјализирање дечјег рада и његов значај за школски рад. Ш Како могу деца да се снађу у новом реду. ЛУ Како светкујемо. М Узајамна помоћ у развитку. М! Педагошки преглед. МУП Наставни живот. УШ Укупна настава у