Učitelj

614 Учитељ

ПЕДАГОШКО-ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

Циришки учитељи о бечким школама

з

"Рг. Етегме

У октобру 1929 посетили су Беч 120 учитеља и учитељица из Цириха и околине у намери да се тамо упознају с „најопсежнијом школском реформом садашњице“. Путовање је приредило Учитељско удружење у Цириху. Да би се са резултатима процењивања које је трајало од 6 до 16 октобра 1929 прегледно упознали шири кругови учитеља и учитељица, објављен је у посебној књижици „Извештај о посетама бечким школама“. На 58 страна обичне осмине износе се доиста занимљива опажања о значајном реформном делу које долази до израза у бечким школама. Опажања су нарочито интересантна још због тога што долазе од наставника који немају разлога да буду незадовољни радом и успехом школским у својој домовини. Ми саопштавамо само нека опажања из поменутога извештаја, јер ће свакако занимати читаоце „Учитеља“.

После неколико кратких напомена о социјалном старању које је у Бечу било одмах после рата врло живахно, смишљено и успешно, истиче се пре свега да је спроведена школска реформа део тога старања, да она није „измудровани интелектуални идеал“, већ стоји „у најтешњијој вези с привредним, културним и социјалним питањима садашњице“. „Ко има омладину, има и будућност“. Од ове истине пошла је бечка школска реформа. Њена је мати невоља свога доба.

Одмах потом извештај истиче три основна начела, на којима се заснива спољна страна бечке школске организације:

„1; Бићу демократије одговара јединство основе за образсвање. Јединство треба одржати дотле док неопходни унутрашњи разлози не оправдају раздвајање.

2. Одлучивање за једно одређено школовање или за један позив не треба да се врши сувише рано.

3. Ученик мора да има могућност да, кадгод је према његовом КЛЕ то опртвдано, пређе у свако доба у другу врсту школе“

Ра ли се мало о овим начелима, увидеће се лако његова опсежност и оправданост. Полазећи од њих, бечке народне школе добиле су ову организацију:

%

| | Ј 5 ; 3