Učitelj

634 Учитељ

времене немачке педагогике — Шпрангер, Лит, Крик — имају друге основе него Дуји.

Не може се порећи да се Дујиве васпитне мисли многоструко и тесно додирују са немачком реформном педагогиком. У којој је мери он на њу утицао није познато и у том погледу потребно је брижљиво историјско истраживање. Посматран и са гледишта садашњих односа његове домовине, Дуји се појављује као реформатор. Његова педагогика није огледало већ противна слика онога што се данас изводи и што влада у начину васпитања и у школама Сједињених Држава. Управо у толико је она плод једне извесне културе и самим тиме не може се као целина јединствено пренети на другу културу. Немачка педагогика својом сопственом историјом и нашом тако друкчијом културном, привредном и политичком стварношћу дужна је да оста"не код својих сопствених проблема. Ипак ће сваки учитељ читањем Дујиевог главног дела много добити. Оно ће му дати много непосредних пострека за његов школски рад. Али пре свега, и то ми изгледа најважније, оно ће учинити да читалац оштрије и јасније схвати, који су посебни педагошки задаци "постављени баш нама. Учиниће да осети, да и ми — попут Американаца — морамо и 5. стајати на домаћем тлу.

Цв. Ђ. Поповић

Мопте5ззог, месечни часопис за дечје питање. Излази у Риму. Гогишња претплата 60 лира.

Марија Монтесори почела је да издаје свој часопис. Годинама већ њен систем освајао је земљиште широм целога «света и може се слободно рећи, да ни једна педагошка идеја није толико заталасала васпитни свет као ова. Када је сама Монтесори држала једно предавање у Вашингтону, пропагираЈући свој систем, присуствовали су сви министри Беле Куће и сви амабасадори целога света. фитава једна литература поја-, вила се о томе систему и нема данас васпитача, који га бару неколико не познаје. Њена дела „Метод научне педагогике примењен на дечје васпитање у дечјим домовима“ и „Самоваспитање“ преведена су на све културне језике. Али да би свој систем популарисала што боље и у иностранству, Марија Монте"сори сваке године одржава интернационалне курсеве, путује по целом свету и организује своја удружења а сад је, ето, почела да издаје и свој часопис. Прва свеска, која је у нашим рукама, уређена је на опште задовољство. Поред велике фотографије саме Монтесори и фотографија појединих момената из живота. њеног система, налазимо неколико одличних чланака писаних У нарочитом тону, који пријања за срце и осваја.

У Уводној речи уредништво изјављује, да је покренуло часопис не само ради пропагирања специјалног метода за васпитање деце, већ и зато, да се дете боље упозна, да се заштити ти да му се признају права. Дечја активност показивала нам је