Učitelj

636 Учитељ

стално, јер ради и без потребе: чисти ствари, које је већ очистило; премешта предмете, да би их друкчије наместило; откопчава оно, што је већ закопчано, да би понова закопчавало —- и непрестано ради, ради...-

2 Некада се говорило... да дете руши предмете. Међутим оно је врло савестан чувар и руши само оно, што му се не допада и што му не користи. Али ствари, које цени, чува веома брижљиво. Тако употребљава стаклене чаше и порцуланске тањириће и не разбије их. Поштанску марку или карту чува месецима и годинама и брине се, да не изгуби тако рећи ни капљицу воде.

3 Некада се говорило... да је дете непослушно. Варате се. Нико нам не може да послужи тако за пример послушности као деца. Она се покоравају одраслима са охолошћу, радошћу и извршују са највећом тачношћу оно, што се од њих тражи...

Како је питање о казнама и наградама ван система Монтесори, јер г-ђа Монтесори своју децу нити кажњава, нити награђује, ипак је часопис предузео неку врсту анкете, да докаже и оправда то гледиште. Готово све нације употребљавају и казне и награде и часопис је почео са Немачком, износећи какве се казне и награде употребљавају тамо по породицама и школама, али не упуштајући се у критику истих.

О „Покрету Монтесори у Холандији“ пише Остеркалт износећи што се све урадило до сада, да се систем Монтесори „рашири што више по земљи.

Али нарочито је интересантна рубрика: „Питајте — одговорићемо“. Сви они, који желе да се што боље упознају са извесним питањима из овога система, могу слободно да се обрате на редакцију и добиће тачне одговоре. У овом броју имамо два питања. Прво је: „Како ми, маме, можемо да наставимо код куће васпитни рад, који школа Монтесори развија у корист наше деце“ Друго је: „Како по вашем методу уче деца. напамет >

Ми смо већ на крају и још једино изјављујемо, да смо имали нарочито задовољство читајући сваки редић овог часописа. Радо стојимо на расположењу да свакоме пружимо и опширнија обавештења о систему Монтесори. А ко жели, да лист набави ми му топло препоручујемо, да се обрати преко књижаре Фрање Баха у Београду.

Радиша М. Стефановић

В) Нове књиге и листови

Чарлс Дарвин: Човеково порекло, с енглеског превео Недељко Дивац. Издавачка књижарница Геце Кона, 1931. Цена 40 дин., повезано 60 динара.

Дарвин се прво и највише прочуо по своме делу „Постанак фела". Али и остала су Дарвинова дела готово исто то-