Učitelj

Хроника 639

број учлањених учитеља премашио је прошлогодишњи број истих месеца. Постоји нада да неће бити среза који не би био организован. Потом је говорио о учитељској штампи: „Учитељу" и „Нар. просвети". Навео је да су оба листа лепо примљена у учитељству и да дају добре приходе Удружењу. Материјална страна истих је потпуно обезбеђена. Одбор је настојавао на уређењу администрације како би ова била 60ља и бржа. Изложио је даље, да је Удружење приступило Чиновничком савезу и да је положило потребну суму за улог. Приступљено је споразумевању са хрватским учитељима који имају засебно удружење и постоји нада да ће се до споразума и јединства доћи. Е

Пошто је г. Рабреновић изложио овај извештај, поднели су извештаје о своме раду и претседници секција. Г. Скуљ, претседник љубљанске секције, дао је обавештење о нападу неких банских већника у Љубљани на учитељство Дравске бановине. Обавештење је ово у смислу оних обавештења која је донео „Учитељски товариш". Пошто су поједини чланови учинили извесна питања и поднели извесне предлоге који се односе махом на молбу за повећање. учитељских плата приликом израде новог чиновничког закона седница је завршена с тим, да је у свима питањима ПОСТИГнута потпуна сагласност.

Извршни одбор код г. Министра просвете, _ 23 фебруара тг. Извршни одбор с претседницима секција био је примљен код г. Министра просвете. Том приликом изјављена је захвалност г. Министру што је у нови Закон о Главном просветном савету унесена одредба по којој и учитељи основних школа могу бити редовни чланови Главног просветног савета, што до сада није био случај.

У име Југословенског учитељског удружења изјављено је, да су учитељи у погледу нашег националног задатка и спровођења југословенске идеологије кроз омладину и најшире народне слојеве најглавнији чиниоци, те се учитељство нада да ће бити материјално обезбеђено како би се могло потпуно посветити својим школским и ваншколским дужностима. Према изјавама које је г. Министар у том погледу дао, учитељство може бити задовољно и надати се извесном побољшању материјалног положаја.

Земљотрес у Вардарској бановини. — 7 марта ове године, у 1 час, 17 минута и 42 секунде појавио се земљотрес у Вардарској бановини и југо-источном делу Моравске бановине, па се 8 марта у 1 час, 51 минут и 18 секунди поновио са далеко већом јачином од оног првог. Овај велики катастрофални земљотрес открио је наставак стабилизационих процеса на југо-западним огранцима и подножју Родопа.

Он је по речима директора Сеизмолошког завода г. Јеленка Михаиловића, професора и радника на овом по-