Učitelj

96 Милић Р. Мајсторовић

цртање објеката који су посматрани на екскурзијама, моделовање и др. Све то служи као начин да се исправљају недостаци и да се дође до закључка шта треба урадити на следећој екскурзији. Уношење новина и освежавање предавања претставља битан услов, да се одржи и повећа дечја пажња и интерес.

Екскурзије ни у ком случају не смеју оставити ученике у пасивном стању. Активан рад ученика, њихово извлачење закључака из појава и факата, битна су особина савременог схватања екскурзијског рада. Наставник поставља питања, помаже ученике и наводи их на правилне закључке, али сам мало се истиче. На пример реч јео особинама биљака које инсекти опрашују. Наставник пита: Како се преноси прашак с једног цвета на други» То питање поставља се само онда када је питање о опрашивању уопште већ изучено. Одговори су разни: ветар, бубице, инсекти. — Који инсекти» — Пчеле, дептири, бумбари. Како они преносе прашак» Да ли сте видели пчеле умрљане прашком» Зашто на цветове слећу пчеле и други инсекти 2 Зашто скупљају тај сокр Да ли инсекти са свих цветова скупљају сок> Помените са којих! С којих не скупљају Како дознају инсекти у којим цветовима има сока» (По мирису). Још како (По боји цвета). Који ће цвет инсекат лакше наћи» (Крупнији, с јачим мирисом и светлијим бојама) итд.

На екскурзији наставник увек води рачуна о распореду ученика. Ако се, на пример, посматра зграда, споменик или неки крупан предмет, онда наставник распореди ученике у полукруг, а сам стане или на крило, или у средину полукруга. Ако је предмет мали, или га наставник држи у рукама, онда се ученици распореде у круг, а наставник заузме средиште круга. У случају да наставник ствар дуже излаже, онда ученици поседају у круг, а наставник подједнако поклања пажњу свима ученицима и лагано се креће у средишту круга. Најзгодније је, да мале предмете имају сви екскурзисти у рукама.

У току рада у пољу ученици главне ствари записују или уцртавају у своје џепне свеске, потурајући испод њих укоричене књиге. Да писаљке не би ученици губили везују их за рупице одела подужим канапом.

Ако је екскурзија ботаничког карактера препоручује се уздржљивост у чупању биљака. Тако се код ученика ствара племенитије понашање према живој природи.

ес