Učitelj

Избор звања 273

Има много потешкоћа да дођемо до тих података. Родитељи су често невешти да одговоре на постављена питања; интелигентнији родитељи опет држе да је избор звања чисто њихова ствар и да нико други нема права да се у то меша. Једини је начин да се те потешкоће уклоне сарадња дома и школе, оснивање Заједница дома и школе. На састанцима родитеља и наставника треба претресати и питање избора звања и том приликом обавестити родитеље о том важном питању од чијег правилног решења зависи срећа њихове деце, па и срећа и просперитет нације.

Као и код прва два послужићемо се и овај пут формуларом што га је употребљавао Е. Штерн за родитеље.

Родитељски лист

тада ЕН НОР АЕ РБ НЕ АЕ АЕ РЕН АЕ ГА

Презиме и име детета М. Ш. (девојчица) Старост 14'/; година Зна ли већ дете које ће звање одабрати2 Има склоности за учитељицу забавишта. Слажете ли се с тимр Да. Јесте ли јој ви то саветовали Не, Заштог Јер ја мојој кћери дајем потпуну слободу у избору звања. Да ли је дете окретно» Да. Чим се најрађе забавља у кући сем школ- | Читањем, а вежба се честону ских задаћа2 ручном раду, Црта ли радо пастелима> ои Гради лиг Код девојчица: игра ли се луткама2 Пре се играла лутком и сама шиШива ли2) | вала одећу за њу.

Помаже ли код куће, у господарству, код | Моментално запослена у кући. поправка ствариг је

Помаже ли оцу или мајци у радур Каког Не,

Како се влада према другој деци, нарочито | Задње две године је свако по подпрема браћи и сестрама» Зна ли да добро не пазила на једно 2—3 године поступа са децом старо дете и има за то велико ве-

сеље. С братом се одлично слаже. Заповеда ли другој деци, хоће ли да увек | Према мојим досадашњим опажа-

игра главну улогу, покорава ли се другима» њима не могу о овом дати сигурвих података.

Чита ли много и радог Да, досад књиге за женску младеж; Шта чита» у последње време некоја дела класичара. Је ли дете марљиво, тачно, чисто» Активно» Да. Показује ли нарочите неке особине, таленте, | О овоме не могу ништа сигурно на пр. за рачун, за трговину, за глазбу, да кажем.

за цртање итд. Учитељ 18