Učitelj

Педагошки рад Милана Ђ. Милићевића 308

Основна дисциплинска правила за учитеља: 1. Учитељ не сме бити самовољан. — 2. Не може дисциплина имати једнак утицај на све ђаке. — 3. Ако она не помаже нек учитељ види да није до њега узрок. — 4. Што мање забрана и заповести то је боље. 5, Школска дисциплина не сме угушивати слободу но јој помагати да се развије. — 6. Брзо не употребљуј све мере и сва средства. — 7. Сву дисциплину према годинама и развићу детета. — 8. У крајњем случају нек учитељ тражи помоћ са стране.

За овим се говори о предметима у вези са дисциплином: о школском реду, правцу и духу у школи, трајању рада, гимнастичким вежбама, броју ђака, вези с наставом, развијању добрих навика као предмету шк. дисциплине, како да се одржи и поврати дисциплина.

Затим се ређају књиге мање важне у педагошком погледу. То су:

Како се учи књига. По Паулсону, Ушинском и др. (Из „Школе“ 1869.) Стр. 23. У њој су изложени начини гласовне методе.

Школска Хигијена од Гијома (с француског) (Из „Школе“) 1870. Стр. 26.

Физиологија. пи хигијена за школу и кућу. Од др. Далтона. 1878. Стр. 497:

Васпштање у Америци. Од Е. Лабулеја. 1863. Стр. 16.

Адолфо Дистервег. По Модзалевском. (Из „Школе“.) 167. Стр. 36. Инструктивна педагошка биографија. С руског.

Из области примењене педагогије, у којој има и философије, социологије, психологије, историје и других наука превео је ове књиге:

Емило 19 века. Од Алфонза Ескироса. (Из „Школе“) 1872. Стр. 216. Изванредно занимљива васпитна писма, која се читају као какав роман. Допуна Русовљеву „Емилу“.

Оцеви и деца у 19 веку. Од Ернеста Легувеа председника француске академије. Књига |. Дете и дечак. 1872. кетр. 228 = Књига 1. Младић и момак. 1873, стр. 240. — Обе су књиге дневник и историја једнога васпитања у занимљивом књижевном излагању са принципом Римљана: „Највеће поштовање иде дешету“.

Фотографија у породици. Од истога, 1886, стр. 15. Истиче вредност очигледне наставе и слике.

Морална историја жена. Од истога. 1876, страна 222. Апотеоза жени, која је истиче у најлепшој, чисто засењујућој светлости. Популарно писано, као какав леп роман.

Жена 20 века. Од Жила и Густава Симона (оца и сина). Са 19 француског издања. 1894, страна 445. — Писана за актуелна питања о жени, њеном положају и реформи истога у нашем веку.

Од већег социјалног значаја и последње педагошко дело Милићевићево .