Učitelj

Музика и њена улога у васпитању 361

Музика је једина уметност која говори човеку тако, да је он може тумачити на безброј разних начина, а да сва објашњења задовоље његову осећајну природу. И остале уметности говоре човеку, само у музици је естетичко дејство много јаче но у осталим уметничким продукцијама.

Музика без сумње спада у најоригиналније уметности уопште. Она не копира ништа што је чулно и удаљава се од имитације. Услед тога, што она не узима узоре из природе, већ само и искључиво гласовне продукције, које се испредају у душама најталентованијих уметника, ми с правом сматрамо музику за најузвишенију уметност. Тен Хиполит се овако изражава о музици :

Лузика је уметност, чија појава одговара појави новога генија и пошто се она оснива на односима звукова који се, нарочито у инструменталној музици, чине сањаријама бестелесне душе, она је боља од сваке друге уметности, подесна да изрази мисли што плове, сне без облика, жеље без циља и граница, болну и величанствену збрку замућенога срца“...

Отуда, што је музика најмоћнија да у нама буди и изазива пријатна осећања, што даје „крила духу, полет машти, чар тузи, веселост и живот свима облицима живота“ — како Платон вели — можемо је у васпитању одлично искористити и помоћу ње много боље изводати га. Ето баш о потреби и улози музике у васпитању хоћемо и да говоримо.

Најпре дом па онда школа.

Јер, породица је највећа школа. Школа, у којој добијају крила велики духови: претставници људске цивилизације, носиоци најснажнијих идеја и ствараоци најширега прогреса у људскоме друштву.

Није нарочито потребно наглашавати да је дечји живот најверније огледало материног. То је опште позната ствар. Али баш зато, што је то тако, неопходно је потребно да је мајка као васпитач — опрезна у својим покретима, примерна и скромна у своме животу а уз то и просвећена — што је врло важно.

Да би дете било, поред уредности, чистоће и скромности,. још и весело и добре ћуди, треба и родитељи да буду такви. Кад је васпитач натмурен и невесео, та присутност јако утиче на душевно стање и дечје расположење. Отуда потреба да родитељи у своме послу с децом буду насмејани, добре воље, весели. Код таквих родитеља су и деца задовољна. Песма и весели изрази лица мајке, јесу крила, на којима се дете уздиже у слободније и више регионе.

Генерације које проводе своје прве дане живота, купајући се у материнској песми, јесу генерације виших полета, нараштаји које очекује нов, бољи. живот.

Између дома и школе треба да Зи интимнија и хармоничнија веза... МИ школи је дужност да негује песму, јер певање служи за естетичко образовање и васпитање. Оно спада у сред-