Učitelj

Разне врсте осветљења 443

Погледајте електричне сијалице у учионици! Како су на-

мештене» — Једна напред а две иза ње. — Претставите их исто тако тачкама на свескама! Повуците линије од тих тачака! Какву слику имате — Оштроугли троугао. — И све су му стране једна-

ке. Онда се назива једнакостран. Ако су му све стране различите по дужини, онда се назива разностран. Запишите: једнакостран троугао и разностран троугао!

Потрошња електричног осветљења плаћа се месечно централи. Некад се плати мање некад више. Од чега то зависи» — Од потрошње. — У које се доба године више електрично осветљење троши» — Зими, јер су ноћи тада дуже.

Неки човек плати једног месеца за електрично осветљење 135, 25 д., другог месеца 179,75 д. Шта се из тога може израчунати» — 1) Колико је свега платио. 2) Колико је више другог месеца дао. 3) Колико је првог месеца трошио за свако вече. 4) Исто то и за други месец.

Нацртајте собу у којој висе две сијалице! Нацртајте уличну електричну сијалицу!

Увече се смркњава. Деци је понекад непријатно кад се смркњава, волела би још да се играју. Кад се смркне морају кући. А кад отидну кући терају их да спавају. Зато се једанпут једно дете разговарало пред вече са Сунцем овако: „Сунце, зар ти опет одлазиш> Шта радиш тамо иза брегова» Остани још неко време овде код нас! Ја бих хтео још да се играм и да скачем. Ако ти отиднеш онда више не видим и морам у кревет“. Шта мислите, шта би овоме детету Сунце морало да одговори! — Морало би да му каже: „Дете, и тамо иза брегова има деце. Она су спавала целу ноћ и пробудила су се па чекају мене. ИМ она хоће да се играју, да трче,

да скачу као и ти. Збогом, иди сад па спавај!“ А дете» = Оно му је морало рећи: „Збогом и до виђења сутра!“ Шта нам се овде допада код Сунца» — Што воли сву децу. — А код детета2

= ТИто се не-љути наСунце-—-=—

Код куће ћете написати задатак шта радите увече код куће док не легнете.

Сад устаните, да радимо мало гимнастику! Стојте право као свећа! Палите палидрвца! Правите се све мањи и мањи као свећа кад гори! Ширите рукама светлост као електрична сијалица! Окрећите десном руком фитиљ на петролеумској лампи! итд.

У дворишту се изводи игра „Дан и ноћ“. Деца се поделе у две групе. Свака група начини свој ред. Један ред од другог удаљен је за 3—4 корака. Ред реду окрене леђа. Један је ред дневна страна, а друга ноћна. На 30—40 корака од сваке стране налази се мета тога реда. Учитељ стане између оба реда и баци малу плочу у вис. Једна страна плоче је дан а друга ноћ (то се унапред одреди). Према томе да ли је горе дан или ноћ учитељ виче: дан или ноћ. Означена страна сада јури до мете што брже може, а друга је хвата. Кога стигну и такну у леђа, тај је ухваћен и заробљен.