Učitelj

444 Буди мир Стојановић |

Играчи утврде унапред до колико заробљеника играју. Кад се тај број испуни онда друга страна јури до мете.

Напомена. Допуштена је слобода у раду и индивидуално схватање наставниково у оквиру захтева укупно-радне наставе; не тражи се стереотипност и укалупљеност. И у погледу градива је допуштена слобода тј. негде ће се детаљније обрађивати једна врста осветљења, а остале у краћем обиму, а негде друга врста детаљније а оне друге у краћем обиму, према томе шта се у дотичном крају употребљава за осветљење, јер настава у основној школи па и у ТУ разреду треба да буде што више на завичајној основи.

Плетење пиротских шара од хартије ручни рад у Ш разреду основне школе

од Будимира Стојановића, учитеља

Алашке: нож, гвоздени лењир, маказе углачан и заоштрен прут. :

Материјал: разнобојна колачарска хартија и табак писаће хартије са линијама. У последње време обраћа се нарочита пажња цртању народних мотива и шара. Исто тако и ручноме раду. Шта више, постоји покрет национализирања одела и других домаћих украса. Јер талас моде са Запада, једно време, донео је туђе, а запоставио наше. Међутим, сада се опет јавља потреба за оним што је заиста лепо, а то су, свакако, наше народне шаре.

До скора се у основној школи врло мало обраћала пажња цртању националних мотива. Са ручним радом ствар стоји још горе. Уосталом боје, а нарочито акварелне боје, ретко су уношене у школе, иако су програмом за ТУ разред предвиђене. А цртање шара без боја нема никаквог значаја.

У програму ручног рада за Ш разред стоји: „Састављање народних орнамената преплитањем шарених трака хартија“. Значи: претходни рад за цртање мотива и шара у боји лежи у ручноме раду. Ту се деца детаљније упознају са самим орнаментима, у распоређивању боја и у изналажењу и комбиновању нових мотива. Дечја творачка активност у овоме раду потпуно налази свој терен рада и никако не излази из сфере њихова интересовања. Готово сва деца и у слободним часовима занимају се овим радовима.

Рад нимало није компликован. У основи је сличан ткању ћилимова. — На обојеној хартији, која има облик квадрата или правоугаоника, начини се други нешто мањи, па све до празног поља просеку се линије, чији је размак увек исти (сл. 1). Од других разнобојних хартија начине се траке истих ширина као ове на пра-