Učitelj

Књижевни преглед 557

греса међу којима нарочито о г-ђи Јадвиги Михаиловској, инспектору Мин. просвете, која је највећи део рада око организа ције примила на себе, и о др. Славомиру Червињском, министру просвете, који је после конкреса нагло преминуо. Затим се говори о отварању конгреса и раду на пленарним састанцима, о рефератима школства у појединим државама и о предлозима упућеним конгресу. Књига је од значаја и препоручујемо је.

Џемс Брајс: Савремене демократије, с енглеског превео др. Драгомир Иконић. Издање Књижарнице Геце Кона. Београд, 1932 год. Цена 100 дин. у повез 130 дин.

Библиотека јавног права, коју уређује г. др. Михаило Илић, професор Универзитета у Београду, издала је преко Књижарнице Геце Кона у Београду у преводу г. др. Драгомира Иконића и другу књигу чувеног дела „Савремене демократије“ од Џемса Брајса. Цемс Брајс (1832—1922) био је професор права, државник, амбасадор Велике Британије у Вашингтону и писац познат код нас по „Америчкој Држави“ и својим „Савременим демократијама“, које су преведене на више језика а и на наш. Дело Брајсово под горњим насловом јесте дело политичке науке, писано без предрасуда на основу објективног посматрања и непристрасног изучавања појава из живота савремене демократије. Од вредности је нарочито за јавне раднике и политичаре. Превод је тачан и савестан, а техничка опрема књиге врло укусна.

Здравље, месечни лист за здравствено просвећивање, уређује одбор у коме су: др. Чед. Ђурђевић, др. Стеван Иванић, др. Никола Ристић, др. Богољуб Константиновић, др. Бојан Пирц и Да_ринка Ћосићка. 3

- У јануарској севсци овога кориснога листа су чланци: Управо сада не!,из редакционог одбора, У јубиларној години од Дим. Ј. Стојановића, Питање алкохолизовања неких наших крајева од др. Ч. Ђ., О дојењу од др. Милоша Бајшанског, Здравље и народно благостање од Крсте Јонића, Породични живот одлучује од др. П.,, Здравље и болест у причи од Даринке Ћосићке, Кратке поуке, Наша питања, Белешке, Обавештења, Добре књиге и Друштвени гласник. Одговорни уредник листа је Дим. Ј. Стојановић, а власник др. Бојан Пирц. Претплата 20 дин. годишње и шаље се Администрацији „Здравља“, Београд, Зелени венац бр. 17. Лист је препоручен за школске књижнице.

Рачунски гласник, месечни часопис за финансијска и економска питања, орган удружења државних чиновника рачунске струке Краљевине Југославије, уредник Тод. Г. Илић, саветник Мин. финансија у пензији.

Јануарска свеска овога нашег финансијског часописа, који је напунио већ пет година свога излажења, садржи кориснеи стручне чланке финансијске природе. Излази месечно. Годишња претплата је 40 дин. и шаље се Администрацији „Рачунског гласника“, Београд, Валтазара Богишића бр. 10.

Вуј. Петковић