Učitelj

556 Нове књиге И листови

правцима на првом месту Хербартове школе, па Социјалне педагогике, Педагогике личности итд.

Преводиоци ове књижице, г-ђа Ђорђевићка и г. Ђорђевић, познати су већ читаоцима „Учитеља“ по својим педагошким радовима из нове педагогике. Они су међу првима који су код нас после рата пропагирали нове педагошке идеје. М овом књижицом они су успели да из области новога проберу оно, што је заиста потребно да се прочита. Зато је препоручујемо.

Тихомир Р. Ђорђевић: Наш народни живот, књига шеста. Издање Књижарнице Геце Кона, Београд, 1932 г.

Ова књига г. др. Тихомира Р. Ђорђевића, професора Универзитета у Београду, садржи 10 одељака на 138 страна и то: | Турци у Србији за прве владе кнеза Милоша, ПН Преисламски остатци међу југословенским муслиманима, Ш Арбанаси у Србији за владе кнеза Милоша, ТУ Заветоване девојке код Арбанаса, У Бола Хјусен - ага, МГ Краљевић Марко у арбанашком предању, УП Леђан — Љеш, УШ Од суђења се не може утећи, 1Х Ко су то Цигани и Х Цигански арачилук у Србији. И ова је књига као и оне раније врло занимљива и по садржини и по начину излагања. Да наведемо нека места из одељка „Заветоване девојке код Арбанаса“: Код нас је раније био обичај да се понеко женскиње, кад му родитељи немају мушке деце, обуче у мушко одело, и заветује се да остане неудато и остаје место мушкарца у кући својих родитеља. То исто и из истих разлога, бива и код Арбанаса. Међу кучким Арбанасима понеке девојке зарекну да се неће удавати целога живота и живе животом који је у многоме сличан мушкоме: носе оружје и неке делове мушке ношње, на пр ћурдинку, пуше и храбро се боре као пастири. Оне су уопште врло поштоване. Зову се томбелије (неудаваче) или тобелије, вирџинеше, мургеше и мушкобане. Разлог је завет. У селу Самодрежи, на Косову, живи једна вирџинеша, по имену Батија. Носи мушко одело и белу арнаутску капу, брије главу као и људи, и пије као мушкарац. Није имала никога сем оца. Још као дете обукла је мушко одело. Отац јој је већ одавно умро, а она га је у свему заменила као да му је син, итд. Препоручујемо књигу друговима да је набаве за школске или своје књижнице и читају у слободним часовима.

Милан Шевић: Први словенски педагошки конгрес. Издање Педагогијске књижнице чији је власник и уредник писац ове књижице. Београд, 1932 г. Цена 6 дин.

Прошле године, 5 и 6 јуна, приређен је у Варшави први словенски педагошки конгрес. Педагошко друштво у Београду послало је на овај конгрес свога претседника г. Шевића. Г. Шевић је написао неколико извештаја о раду на конгресу као и свему што је е овим у вези, од којих је један штампан иу „Учитељу“ за 1931 г., и сем тога одржао и једно предавање у Педагошком друштву 98 октобра 1981 г., које је затим штампао у књигу под горњим насловом. У књизи се говори о приређивању и приређивачима кон-