Učitelj

648 Др. Никола М. Поповић

њиховог обољења лежи управо у тој моралној кризи њихове душе. Сигмунд Фројд опширно описује случај једне девојке која се беше еротички заинтересовала за свога зета. Поводом изненадне смрти њене сестре њој паде на памет једна ружна мисао, што с обзиром на несрећу њене сестре изазва у њеној души врло јако самопрекоревање, те одмах после тога она оболе од врло тешке хистерије. Да је овакво објашњење ових обољења тачно, доказује се на очигледан начин тиме, што се оваква обољења потпуно могу излечити само онда, ако практичноме лекару пође за руком, да уравнотежи душевни живот дотичних особа, тј. да изравна сукоб који је у њиховој души настао између нагонских жеља и моралне свести.

Исти узрок има и обсесија. Ја ћу Вам ради илустрације тачности овога тврђења навести неколико примера. Једна млада девојка оболи од обсесивних самопрекоревања, што се показује на овај начин. Ако случајно прочита у новинама да је неко ухваћен у прављењу лажног новца, њој се и против њене воље намеће мисао да је и она правила лажне новце; ако се догоди какво злочино дело, она се у страху пита, да није то дело учинила она сама. При томе она је потпуно свесна неоснованости ових сумњичења саме себе. Ипак једно време њена свест 0 својој порочности беше тако ојачала, да се њена самокритика изгуби, услед чега она сасвим озбиљно поче тврдити пред својим родитељима и пред својим лекаром, да је сва та злочина дела она сама заиста починила.

Лекар који је ову девојку лечио и излечио доказао је да узрок њене болести лежи у овоме: њу беше једна њена другарица навела на мастурбирање, за што она сама беше знала да је то нешто и ружно и нездраво. Ипак она не имађаше снаге да се доцнијим искушењима одупре, те настави то и даље чинити, при чему је сама себи чинила · горке прекоре.

Сличан пример имамо са једним студентом медицине, који је оболео од исте болести, при чему је себе оптуживао за најодвратнија дела, као да је убио своју рођаку, да је дефлорисао своју рођену сестру, да је запалио једну кућу итд. У даљем току своје болести, он је почео сам веровати да је заиста починио све ове радње.

И овај случај је објашњен и излечен на исти начин као и онај први. Читајући неке књиге о онанији, он беше стекао уверење, да та навика убија код младића који то чини све моралне особине карактера. Пошто он сам беше подлегао томе пороку, то се у његовој души изроди исти сукоб као и у оном првом случају, из чега је произашло исто обољење.

Познати су многобројни случајеви удатих жена, које су оболеле услед тога, што их у присуству других људи обузимају порочни прох- · теви, услед чега оне чине саме себи горке прекоре, те због патогених криза које на тај начин постају у њиховој души оне оболевају од тешких неуроза.

Сви наведени примери јасно показују тачност оне истине коју смо у почетку споменули, наиме: да живчана обољења настају услед