Učitelj

652 Др. Никола М. Поповић

одн. баба прикривају погрешке деце од њихових оцева. М то чини да се код деце развију извесне рђаве особине. Таква ће се деца вечито осећати кривом и зависном од оних који су их прикрили. Осим тога код такве се деце развија склоност, да врше уцене над другима.

Под шареним лажима ваља разумети лажи које се састоје у томе, што се деци све обећава, а ниједно се обећање не испуни. То се обично чини када се жели задобити децу, да узму лек, или да учине ма шта друго што њима није у вољи. У тим случајевима деца доживљују горка разочарења, и она их никада не заборављају својим родитељима. 2. Што се тиче застрашивања деце, у томе погледу чине се врло често грешке које могу имати кобних последица по њиховно душевно здравље. Те грешке чине се нарочито према оним поступцима деце у којима се испољава њихов инфантилни сексуалитет. Једна од таквих грешака јесте она врло честа претња коју упућују родитељи својој деци, кад их примете како се руком машају својих гениталија; мушкарцима се обично прети, да ће им се генитале осећи итд. О свима тим стварима треба са децом говорити сасвим отворено и искрено, не придавајући им никакав нарочити значај за разлику од осталих ствари из дечјег живота. Сувише строго поступање према деци у томе погледу, има тешких последица по њихов будући живот. Такви мушкарци, чим се ослободе родитељске строгости или се одају разузданости и разврату или пак наставе живети у калуђерској повучености, показујући стално извесну стидљивост у женском друштву. У оба случаја дотични ће бити лишени највиших радости у своме животу. Они први биће вели један педагог једна врста банкрота т. ј. људи који су своје велико богатство проћердали за кратко време, па остатак свога живота морају провести у највећој беди. А они други живеће целог живота у самоодрицању, и личиће на оне пребогате тврдице, који и поред свога великог богатства живе од милостиње и умиру од глади. Нарочито се у томе погледу поступа строго према женској деци. Има родитеља који својој женској деци стално попују о томе шта се не пристоји, те се код такве деце развија осећај, као да су сви њихови поступци непристојни. Отуда се често код чедних девојака успоставља чврста асоцијација између претставе о сексуалноме животу и претставе нечега забрањенога. Искуство је показало да такве девојке, када ступе у брак или остају потпуно фригидне, тј. неспособне да осете брачне радости или су пак у стању да уживају у сексуалноме животу само као нечему забрањеноме тј. могу постићи праве радости само са тајним љубавником, а не и са мужем.

Али ни против других прохтева деце не смемо иступати сувише строго. Има деце која су амишна. Ако будемо претерано строги према тој склоности њиховој, она ће се доцније стидети и најскромнијих. својих жеља те врсте. Један педагог наводи за пример јднога младог човека који је био тако богат, да је могао да закупи све посластичарнице у Бечу, а који међутим није био у стању да у друштву узме