Učitelj

654 Др. Боривоје Д. Милојевић

Животна заједница"

од др. Боривоја Д. Милојевића, професора Универзитета у Београду

1

До пре неколико десетина година у науци о животу, биологији, није био познат појам животне заједнице или биоценозе. Животна заједница је одређена комбинација врста живих бића, биљних и животињских, које живе у одређеном простору и које. су у њему претстављене, свака понаособ, одређеним бројем индивидуа. Величина таквог одређеног простора, биотопа, у коме се налази једна биоценоза, број врста што сачињавају ту биоценозу, и број индивидуа сваке појединачне врсте, као члана биоценозе, стоје у међусобном узрочном односу. Овом треба додати још и то да животна заједница у целини, као и сваки појединачни њен члан, зависи од услова за живот који су остварени у биотопу, подразумевајући ту и климатске, физичке и хемиске услове, поред биолОшкихХ. Ниједна врста живих бића, ни биљних ни животињских, не живи усамљена него увек у биоценози са другим врстама. Не би се ни могла одржати једна једина врста живих бића кад би се ставила ван оквира животне заједнице, као што се не би могле одржати ни појединачне индивидуе потпуно одвојене, у сваком погледу, од осталог живог света.

Органске врсте воде дакле заједнички живот, и овај се одиграва у оквиру биоценозе. У томе се огледа стварно јединство живота.

У ранијим временима, и све доскора, кроз дуги низ векова, посматрачи и испитивачи живог света нису видели то јединство У животу органских врста, њихов заједнички живот. Они су видели. то да је живи свет исцепкан на огроман број појединачних врста, за које су држали да су нешто стварно, што постоји у природи и. води самосталну егзистенцију. Али то је илузија: у природи нема врста, врсте су само појмови које смо ми створили и служимо се њима ради лакшег споразумевања при описивању живог света. У природи постоје индивидуе, и ми те индивидуе сматрамо као претставнике разних, апстрактних врста; отуда именом врсте означавамо и појединачне индивидуе, или скуп индивидуа, и у овом чланку је на више места у том смислу употребљен појам врсте. „Врсте“ у саставу једне биоценозе значе управо скуп индивидуа које су само претставници апстрактних врста.

ж) (Овај чланак је написан према импровизованом предавању, одржаном 5 априла 1982 пред скупом учитељица и учитеља са подручја Управе града Београда и суседних срезова, у сали „Луксор“, у Београду.

Писац