Učitelj

10 Милица Цветковић

ток. Тиме се постиже природност одношаја у највишем степену; она се развија у форми како се то постиже код одраслих, разумних људи. Шта дете тражи у разговорима са себе равнима, то се налази у овој природној форми, форми слободног разгоговора. Уз ову слободу и природност у наставном раду иде и самоуправљање и самоодговорност ученика у међусобним односима. Ова слобода мора да се органски развија, формира у једној радној и животној заједници, она мора да буде животна форма.

То је средство за образовање личности, које може да скрива у себи као ниједна друга реформа и извесну опасност услед изопачених тежњи и погрешних схватања.

Све ове проблеме, које смо овде приказали једном оштром скицом, чине садржај савремених и најновијих педагошких покрета. Њих налазимо теориски засноване у списима напредних реформатора, као и практично израђиване у огледним реформним школама.

Оштро оцртани већ у педагошким списима и са више практичног гледишта посматрани и израђивани ови проблеми сматрају се, не као ствар појединих педагога, већ као задатак целокупног учитељства, свих школских радника, који стога чине важан фактор у духовном животу најновијег времена.

Оно, што школску реформу једне земље разликује од школске реформе у другим земљама, лежи понајвише у ставу управних школских власти. Од тога, какав став узимају управне школске власти према школској реформи, зависи у многоме напредак или застој целокупног школства.

Мако је готово свуда управна власт делала мање више као спречавајући фактор, то је она у Аустрији управо предњачила енергичније, свесније циља неголи понеки реформатори у другим земљама. Она жртвује за то и много наваца и тиме ствара здраву основу за школску реформу. То се може видети и у оној жучној полемици која се односила на учитељско образовање.

Полазећи од уверења, да само једно високо образовано и у критичком духу васпитано учитељство, које се брижљиво одабира, може преобразити школу, Беч је стварно истакао питање учитељског образовања. Све жеље, па и потребе високог школског образовања испуњава оно и ствара од себе један штаб