Učitelj

Страна књижевност 158

земље. Књиге нису претрпане многим именима и сухим ређањима. Слика је довољно иако не би било штете да их и више буде. Нису опширне; то је добро. Цена им је умерена, управо издржљива на овој кризи. Потребне мапе уз њих радио је сам писац с доста успеха. Добар почетак обећава да ће ове књиге у даљим издањима ићи ка побољшању. И овакве какве су, корисне су; корисније ће бити све даље и даље. За сваку су препоруку.

Домаћи задаци (три књиге) претстављају код нас један леп покушај и један приличан успех. Г. Стефановић, види се, не ради ствари олако, на брзу руку, без размишљања. Он се дуго удубљује у ствар, проучава је, посматра са сваке стране, па онда приступа послу.

Ма колико „Домаћи задаци“ имали по који недостатак, они претстављају једну лепу новину у нашем школском животу. Мали недостаци, у колико их има, биће уклоњени лако у идућем издању и онда ће нам те књижице бити потпуно корисне.

Млађи другови, агилни, с пуно разумевања и студија приступају послу. Од тога посла биће користи. То нас радује и испуњава надама.

Препоручујући топло ове књиге г. Стефановића, захваљујући г. Џелебџићу што их је издао, ми очекујемо још који потез с

оваквим разумевањем И одушевљењем. Вл. К. Петровић

В) Страна књижевност

Ритаз беогсез: Мошогсац Тгаше де Рзусћкојодте Тоте ргетпег %п. 8% 425 р., Кепх Асап, Ратз 1930. Цена 80 франц. франака.

Још пре светског рата, 1914 год. на потицај свог великог учитеља, чувеног француског психолога Рибоа (Тћ. КБЊођ), покренуо је Жорж Дима међу француским психолозима акцију за издање једног већег психолошког дела, неку врсту психолошке енциклопедије. Око двадесетпет сарадника бацили су се у исти мах на посао. Сваки је одабрао сам поглавље о ком ће писати, према свом укусу, а и према својим ранијим научним радовима из дотичне психолошке области. У циркулару што га је Дима разаслао свима. сарадницима пре почетка рада, замолио их је да се претходно споразумеју, нарочито они који обрађују поглавља која су у тесној вези. То је омогућило сарадњу и само тако су се могла донекле избећи понављања и превелика размимоилажења. :

Предговор овом делу написао је сам Рибо, који је те године навршавао 75 година свог плодног живота. — Дошао је светски рат, велик број сарадника био је мобилисан, неколико их је и пало на бојним пољима, па је тако издање књиге задоцнило. Прва свеска је изишла тек 1923 год. на 964 стране великог октавног