Učitelj

358 Станко Првановић

Овим смо примером показали и како се ради кад се по старом шаблону каже да треба писати нулу (0) у количнику. Овако радећи, детету уопште није потребно да зна кад и зашто се пише нула. Она долази сама по себи. А ако неки наставник хоће пошто пото да му деца науче делити по традиционалном шаблону, који је, као што напред видесмо, тежи и неразумљивији, онда се на њега много лакше и брже прелази од оваквог дељења како га ми показасмо, него директно. Мистериозност писменог дељења се само оваквим поступком може открити и разумети.

Кад се на овај начин писмено рачунање основних рачунских радњи темељно савлада и кад се новчане и метарске мере добро науче, писмено рачунање са десетним разломцима иде лако-и без тешкоћа. Зато се на томе нећемо задржати. Нагласићемо само неке напомене, које ваља имати на уму при настави писменог рачунања у основној школи. То су:

1) У животу се ретко ради са бројевима преко 100.000. Зато не замарати децу са израчунавањем задатака у којима су бројеви „астрономски“.

2) Тако исто у животу се ретко дешава да се сабирају више од 4 броја. Стога и задаци које дајемо деци нека не садрже више од 4 сабирка. — Писмено је сабирање лакше ако се сабирци пишу један испод другог.

3) Множење са четвороцифреним и већим множитељем избегавати, јер ни тога нема у животу. Специјалну пажњу обратити на множење са 10, 100, 1000 итд. па онда са 20, 30, 40... 200, 300, 400... 2000, 3000... итд. Упутити децу на све олакшице у раду са таквим бројевима.

4) М дељење са четвороцифреним делитељем је сувишно у основној школи.

5) За успешно рачунање десетним разломцима нужан је предуслов: добро и темељно познавање новчаних и метарских мера. Множењу и дељењу десетних разломака са 10, 100, 1000 итд. поклонити посебну пажњу.

6) Најбоље је ако се писмено рачунање не почне пре Ш разреда.

3 3 |