Učitelj

382 Преглед наставних средстава

Па ипак, није то баш тако давно, кад је све то било друкчије. Доба дана мерили су различито, као на пр. сунчаним часовницима итд. Још и сад их видимо по гдегде, али нису више у правој употреби. Ови недостаци уклоњени су тек 1898 год. увођењем јединственог времена.

Се ината

КОР МА5 РОРМЕ

Сл. 2 — Које је време у другим земљама кад је код нас подне 21 децембра

Дакако, да још данданас имамо на нашој земљи различито рачунање доба дана, услед облика и положаја Земље и Сунца. Тако на пр. ми имамо средњеевропско време, Француска рачуна по париском времену, а Белгија и Енглеска имају западноевропско време итд.

На слици у доњем левом углу видимо часовник, што га имају велике радиоодајне станице. То је часовник за светско време. Раздељен је на 24 часа, јер је тако најпрегледније. Пут сказаљке. одговара тачно путу, што га наша Земља превали, док се једанпут обрне око своје осовине. На њему се окреће средња плоча с континентима и казаљкама. На томе часовнику означена су иста места као и на целој слици. Дабоме да се плоча врти супротно смеру казаљки на обичном часовнику. Горња половина намерно је у тамнијим бојама, јер означује ноћ.

На појединим континентима целе слике претстављају нам мале сличице одломке из живота тих места, а према добу дана и године. Н. пр.: на једној видимо, како иду ђаци у подне из школе. Дубок снег их је завејао. Весели су, јер ето и Божића за који дан! Сасвим други изглед има слика у Аустралији. Леп летњи дан клони се своме крају и уступа место ноћи.