Učitelj

Росета пач'ауа рбапја ! спапја 115

ове наставе и неко њено стварно побољшање и олакшање. Само лично искуство некога учитеља стечено дугогодишњим практичним радом у школи није довољно.

Уз познавање свих новијих метода у напредним земљама за рационалније, успешније и лакше извођење ове наставе. а који су методи постали после гласовнога аналитичко-синтетичкога метода помоћу нормалних речи, израђивачи буквара морају полагати још и темељном педагошком спремом.

Буквар није само помоћна књига или само уџбеник за ђаке, како се то обично мисли, већ и методичко упутство за рад учитеља при извођењу обуке деце у читању и писању. Стога је неопходно потребно да се при изради буквара, као методичкога упутства за учитеље, не пренебрегавају психолошки закони који се односе на духовни дечји развитак и методички захтев о поступности у настави: да се иде од познатога непознатоме, од лакшега тежем, од ближега даљем и од простога сложенијем, који захтев има много већи значај код извођења ове врсте наставе, но код извођења ма које друге наставе у основној школи, а овај се захтев при изради буквара у нас готово сасвим занемарује, јер се ни у коме нашем буквару не огледа довољна примена овога методичкога захтева, па стога ни настава по тако израђеноме буквару не може бити извођена довољно рационално.

Недовољан обзир на законе о развоју дечјега духа и на захтев методике о поступности у настави су главне одлике свих наших најновијих буквара, па стога и у њима има исто толико мана и недостатака колико и у ранијим. Али се у нас готово никако не указује на те мане и недостатке у нашим новијим букварима, или на метод извођења ове наставе у нас. Стога је, у интересу рада на побољшању извођења ове наставе у нас, потребан један темељан критички преглед наших новијих и најновијих буквара, у коме би се указало на све главније мане и недостатке у методу извођења ове почетне наставе у читању и писању у нашој основној школи.

Јов. П. Јовановић

Росепа пазјауа р!апја 1 сТапја ро з5бети Моп(«езог

Шпе Мапје Моп!езоп ргоујас! зе уес #11 десетшје Кго 21 уо: пагодпе 5које, јег је «а рјешепна Хепа готапзке газе изреја, да зјуол зуој уазрши 9јет Сиуеп Зтот сејога зуефа. Тај + збет тог! бг да родето и дуа деја: ччет ха огеташтасци табам ја 1ЛоХеп и деј »П тегодо деПа редасогла зсеп Нса«, 1 чует 7а огтатштасји озпоупе ЗКкоје 1ЛоХеп и деџ »Т7ашкоедисалопе «.