Učitelj

150 Страна књижевност

„Југословенче“, наш најпопуларнији дечји часопис, ушао је својом последњом свеском у трећу годину излажења.

У септембарској свесци коју је илустровао Драг. Стојановић заступљени су све сами стари сарадници овог часописа и то песмама: Назиф Резуловић („Лав сазвао веће“), Гвидо Тартаља („На води“ и „Љуљашка“), Богумил Тони („Дјеца“), Милош Матовић („Вечерњи разговор са луткама“), Јосипа Радошевић („Цико се лијечи“) и др. Патриотску поезију заступају Исаије Митровић, Периша Богдановић, М. Петковић и П. Милошевић. Топлица Савић дао је у преводу две басне, једну од Грима и једну од Крилова, док су оригиналне басне дали Милан Вукасовић и Звонимир Косем.

У прози, поред једне посланице Југословинској деци из пера Милице Јанковић и једне приче од Мил. Кнежевића, овај број доноси у преводу једну топлу, живу импресију из детињства од Марије Кметове, која се с Макицом Комановом, Маријаном Жељезновом и Маријом Бартоновном сматра, с правом, једном од најмаркантнијих личности међу савременим словеначким дечјим списатељима.

„Гласник подмлатка Црвеног крста“ за септембар доноси у стиху прилоге о. Митровића, Богумила Тони, В. Н. Вилимановића и, на словеначком, од Е. Гангла, Данила Гориншека и Маријане Жељезнове Кокољ, а у прози приче од М. Петровића-Шибице, Ж. Милојевића и, у преводу, по једну причу од Толстоја и од бугарске списатељице Горане Горневе. Остали део овог броја испуњен је извештајима и рефератима о раду Подмлатка у земљи и на страни. Једна нотица, сва у цифрама, нарочито привлачи пажњу: из ње се види да се ушколским кухињама Подмлатка у разним бановинама прехрањивало ништа мање но 39.942 деце.

Т.

В) 5гапа Кпј еупозт

З'агзјау Угапа: Росту па ЗКкојасћ атемскусћ. Ттдајо ПеФе Котепзкећо и Ргари.

Мар: оуоса гада Кахије пат да разас пашегауа рпкаган гасипзки пазгауџ и атемскип озпоупшт “којата. Па [ај зуој 2аЧакак тоспе 50 ршије хадоуојин, ргошао је пејаћ 15 пајђоЈИћ гадоуа, Кој! зи 1926, 1927 1 1928 софпе 17 тегофКе гасипзке пазгауе објаујем и Мјијогки, СКаги, Возфопи 1 и пект Фгизпп стадоушта атемекип. Одтаћ и иуоди 1гпоз! ргзас рппсре па Којта је и Атепсј хазпоуапа габипзка пазђауа. Ти загпајето да гасбипапје 17 габшиса робпје јек и Ш гагтеди, да исегјсј уес и ргушп гагтедта ирохпаји ђгојехе до 1000 1 даје, да и (от Кгири ђгојеуа зађтаји 1 одидтаји, аб пе тпозе 1 пе