Učitelj

Мане и недостаци 63:

Кад је буквар подешен тако, да се деца у првим лекцијама обучавају у познавању, разликовању и шчитавању штампаних писмена а, о, с и других овако сложених писмена, онда би, по ономе како је буквар подешен, требало да се деца обучавају и у писању рукописних писмена а, 0, с, и других овако сложених писмена састављених из кружних црта, а ако се хоће да се и обучавање деце у писању изводи по начелу поступности у настави, онда ту обуку треба почети са писањем простијих и лакших ру-

кописних писмена, као што су: , „о » мо ж,

Јасно је, дакле, да се добра и правилна почетна обука деце у читању и почетна обука у писању не могу изводити по једноме истоме реду, или по једној истој групацији писмена.

У извођењу почетне наставе читања и писања на њеноме првоме ступњу и по нашим и старијим и новијим букварима, има још и других значајних мана и недостатака, али и оволико колико је напред изложено о томе, довољно је да се увиди: да се сва настава у нашим школама не изводи рационално и по захтевима основних начела савремене методике, у чему се у нас сгледа велики застој с обзиром на извођење ове наставе у другим напредним земљама, што значи да у погледу извођења ове значајне наставе у нас није учињен никакав прогрес за време од, половине једнога столећа.

ШКОЛСКИ РАД

Извођење телесних вежбања и јавних часова у основној школи

— Од Филипа П. Тошовића, учитеља у Београду —

Телесна вежбања су једино средство на коме почива тедесно васпитање. Она су хигијенска потреба првог реда за оба. пола и за све узрасте. Нарочито су потребна у доба најбујнијег телесног раста и развитка, а то је у најранијој младости до 10 година; дакле, најважнија су за децу по народним основним школама. У том периоду човековог развитка телесна вежбања полажу основу одакле има да никне и израсте општа култура духа, те оно васпитање које не само не занемарује телесни развитак, него га још особито у прво време ставља пре душевног, Јеспе и правилније и корисније. А и у доцније доба, код зрелог човека телесна вежбања су од не мање вредности. Она му јачају мишиће: и дају снагу; одржавају организам увек у добром стању и појачавају рад свих унутрашњих органа нарочито органа за варење и: лучење. Једном речи телесна вежбања осигуравају здрав дух у здравом телу.

Стога се покрет тела у васпитању не сме игнорисати; јер: улази у саставни део васпитања. Он развија организам, повећава: