Učitelj

302 Лав Шесшов

1

Еволуција. — У последње време ми све чешће и чешће посматрамо смену погледа на свет у писаца, па чак и лица изван литературе. Старци излазе из себе: њима изгледа да је позитивно. неуљудно тако брзо мењати убеђења; јер убеђења ипак нису рукавице, које носиш и бациш. Али млади не обраћају никакву пажњу на негодовање стараца и безбрижно прелазе од једног склопа идеја на други. Мање одлучни људи ипак се мало снебивају и не одлучују се да поступе врло демонстративно, јер и кад промене своје пређашње уверење, они о томе не говоре отворено. Али постоје и такви, који, сасвим отворено и потпуно просто, као да није ништа било, изјављују да су сада врло далеко од оних убеђења, којих су се држали пре пола године или годину дана. Неко чак штампа читаве књиге, у којима прича, како је он за најкраће време прешао од једног схватања света на друго и од другог на треће. И у „еволуцији“ такве врсте не виде ништа што узнемирује, мислећи, да је такав ред ствари. Али, то никако није „ред ствари“. Готовост оставити једна убеђења ради других, пре свега је знак потпуне равнодушности према убеђењима сваке врсте. Старци не звоне узалуд на узбуну. Али нама, људима, који одавно водимо борбу са непроменљивошћу, утеха је да гледамо лакомисленост младића. Они ће све дотле блудети по материјализму, позитивизму, кантијанству, спиритуализму, мистицизму итд. док се не увере, да су све теорије тако мало потребне, као и кринолини, које су носиле наше прабабе. И тада ће почети да живе без идеја, без израније постављених циљева, без предвиђања, у целини рачунајући на случај и личну умешност. Треба и то огледати! Можебити, тако ће више добити.!. У сваком случају, биће интересантнији.!.

12

Задатак пишчев је да иде напред и дели са читаоцима своје нове утиске. Дакле, у суштини, супротно примљеном мишљењу, он је сасвим необавезан нешто да доказује. Али, имајући у виду то, да га на путу прате разне врсте полициских агената — агенти морала, логике, науке итд., он се труди да има у резерви разне врсте аргументација, да би се ослободио од насртљивих чувара. О квалитету аргументација он се и не брине много. Разуме се, нема потреба да буде и „унутра прав“. Сасвим је довољно ако се спремљени разлози покажу убедљиви за оне, који су дужни пут да чувају.

Копко Фићоуа тоХе да итуга, КоПко аХтоузкјћ Кагакјега да тазпије гагђоги пазгаутк - уазрнас; КоПКо штоуа да озакаџ, Копко ггдаса да хаггије пегагђоги!

5гге(еп М. Аа216